Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? Краткият

...
Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? Краткият
Коментари Харесай

Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията?

Има ли връзка сред въвеждането на еврото и инфлацията? Краткият отговор е не. Това демонстрира отчет на Съвета за икономическите разбори към държавното управление, който ще излезе до седмици. Експертизата си дават едни от най-хубавите икономисти в Европа. Гунтрам Волф изяснява какви са възможностите на България да размени лв. с еврото през 2025 година и има ли от какво да се тормозим.

Волф е политически икономист и основен изпълнителен шеф на Германския съвет за интернационалните връзки. Близо 9 години е управлявал най-влиятелния мозъчен концерн в Брюксел - Bruegel. Преди това работи в Еврокомисията. Там изследва макроикономиката на еврозоната и методите за реформирането й. Той е един от най-цитираните немски икономисти. А през 2020 година авторитетното издание „ Бизнес инсайдър " го подрежда в класацията измежду 28-те най-влиятелни играчи в Европа, чиито глас и прогнози се сбъдват. Днес работи с българското държавно управление и е част на съвета за стопански разбори.

През 2018 година на конференция в София казвате, че има опозиция от някои страни членки от Западна Европа за бързото влизане на България в еврозоната. Как наподобява обстановката през днешния ден?

„ Смятам, че обстановката от този момент се усъвършенства. Правителството в Германия се смени и новите ръководещи гледат с по-добро око към разширението на еврозоната. И най-важното, геополитическата обстановка е напълно друга - поради войната, която се води в Украйна. Тя промени целите и това, което стана ясно е, че еврото не е просто наша обща валута, само че има геостратегическо значение ", съобщи той.

Според него България е подготвена за тази стъпка. „ Вие сте въвели валутен ръб преди 25 години. Левът е вързан към еврото. Икономиката ви е постоянна. Част сте от банковия съюз, банките тук се следят от европейската централна банка. И считам, че има повече изгоди от въвеждането на еврото, в сравнение с опасности. Това е ясно във връзка с търговията. Особено значимо е и за туризма. В момента, туристите, които идват в България би трябвало да заплащат огромни такси, с цел да изтеглят даже дребна сума в кеш от банкоматите. Но с еврото туризмът ще се улесни. Търговията - също. И най-важното България ще е част фамилията на еврозоната. Ще седне на масата, където се взимат значимите решения. Не просто ще извършва нарежданията, ще може да ръководи процеса ", изясни Гунтрам Волф.

Един от огромните страхове в България са, че еврото ще увеличи цените, само че заплатите ще си останат същите, само че такава е била обстановката и в други страни от Европейски Съюз, означи той. „ Ние в действителност изследвахме този развой и ще видите заключенията в отчета на съвета за разбори напълно скоро. Той ясно демонстрира, че инфлацията няма да се увеличи с въвеждането на еврото. Това е безпочвен боязън. Но той съществуваше и в Хърватия, и апропо в Германия, когато заменихме марките. Но доказателства го демонстрират ясно и не считам, че би трябвало да се тревожите ", увери Гунтрам Волф.

В момента сме в обстановка на световна инфлация и въвеждането на еврото няма да докара до в допълнение повишаване на цените. „ Това, което би трябвало да извършите, е да подготвите бизнеса за тази промяна по този начин, че да има един транспарантен развой при установяване на цените. Много е значимо в заведенията за хранене, магазините, фризьорските салони, в бранша на услугите, които се употребяват всеки ден - цените да се демонстрират и в двете валути по едно и също време за избран интервал ", съобщи той.

По думите му референдумът за присъединение към еврозоната не е добър сигнал към европейските сътрудници. „ Сега България е различим член на общността. Ако инцидентно еврото се отхвърли при допитване, това би означавало, че страната се отхвърля от по-нататъшна интеграция в европейското семейство ", разяснява Гунтрам Волф.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР