Има ли воля, има и начин!Това каза казва Мирослав Иванов,

...
Има ли воля, има и начин!Това каза казва Мирослав Иванов,
Коментари Харесай

Престъпна безотговорност на ГЕРБ оставя Ямбол без функционираща болница

" Има ли воля, има и метод! "

Това сподели споделя Мирослав Иванов, някогашен заместник-председател и ръководител на 47-ото Народно заседание от " Продължаваме промяната ", по мотив бързите дейности на постоянното държавно управление на Кирил Петков за възкръсване на ямболската болница и епопеята на нейната съсипия. И добави:

" Проект, който не дава отговор на законовите условия, с невключени наложителни строително-монтажни действия, без които болничното заведение не може да бъде пусната в употреба, като обезопасяване на фасадата и съществуване на контейнер за чиста вода, и с непредвидено обзавеждане и съоръжение. Това е работата на ГЕРБ, с която хвърлят избирателен прахуляк в очите на хората от област Ямбол в края на 2020 година. Некадърност или корупция? Причината е ясна – старите ръководещи работят със старите способи на прехода: да заблуждават преди избори и по-късно да си измиват ръцете с някой различен.


За 12 години ръководство от ГЕРБ не съумяха да извърнат внимание на здравето на хората в ямболско и оставиха над 100 хиляди души в региона да се лекуват в морално остаряло и безусловно разпадащо се лечебно заведение. През 2020 година цяла България стана очевидец на разтърсващи фрагменти с тежко заболели възрастни хора, които се придвижват сред етажите на сегашната постройка на ямболската болница в мушами, вместо на носилки. Гледка като от времето на Първата международна война. "

Опорочен план изначално

Броени месеци преди изборите през април 2021 година старите ръководещи пускат социална поръчка за ремонта на болничното заведение в Ямбол. Проектът е неспособно направен и буди подозрения дали е въпрос на непросветеност или тенденциозен бойкот на процедурата.
Строителните бумаги са немарливо направени и не дават отговор на законовите изисквания;В плана не е очакван ремонт на фасадата, която в актуалното си положение е опасна; липсва витално значим за болничното заведение контейнер за чиста вода, без който болнично заведение не може да бъде пуснато в употреба, липсва спешно стълбище;Обзавеждане и съоръжение въобще не попадат в плана, което директно пречи на строителството, защото част от пространствата, в които ще има характерно съоръжение, би трябвало да бъдат построени със специфична изолираност и с размери, съобразени с размерите на тази техника, заради което би трябвало да се знае каква тъкмо ще бъде апаратурата, която ще се сложи в тях.
Въпреки че планът е брутално изопачен изначално, от ГЕРБ се явяват за четвърти път на избори по добре познатия метод, присъщ за старите политици от прехода – с неистини, празни обещания и на ниска цена пиар на гърба на хората, показват от " Продължаваме промяната ".

Има ли вяра? Промяната стартира

След фиаското, което ГЕРБ претърпява на поредицата от избори през 2021 година, още през юни същата година лъсват част от горепосочените проблеми и това стартира да попречва строителството на болничното заведение: тъй като по какъв начин да се построи нещо, което може да се окаже нелегално и да се постанова да бъде съборено?! Новото управление на болничното заведение се пробва да позволи проблемите, само че тези старания и съдействието на локалната власт се оказват незадоволителни.  

Проблемите водят след себе си нови проблеми - периодите по контракт изтичат, строителството не напредва, а цените се повишават. В тази обстановка, която за управлението на болничното заведение стартира да наподобява все по-безнадеждна, поставя клетва 47-ото Народно събрание и е образуван кабинетът „ Петков “. На хоризонта се появява нова вяра. 


Броени дни след встъпването си в служба като депутат от " Продължаваме промяната ", определен от 31 МИР Ямбол, Мирослав Иванов, дружно с националният представител от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин, се ангажират с проблема на ямболии. След голям брой срещи с виновните институции и с всички, ангажирани в процеса лица – министри, зам.-министри, управлението на болничното заведение, реализатор на строителството, проектанти, локална власт и други, и дейното подпомагане на съветника по строителните въпроси на премиера – инж. Владимир Барзов - напролет на 2022 година първият проблем към този момент е решен и строителните бумаги на плана са утвърдени от Групово дело " Пожарна сигурност "  Ямбол. Промяната стартира.

Междувременно в бюджета от февруари 2022г. са заложени нужните по контракта за публичната поръчка средства - 13.5 млн. лева След дълга и комплицирана процедура през юни 2022г. парите доближават до Министерството на здравеопазването, а оттова и до болничното заведение, посредством нарастване на нейния капитал.

Забавянето на плана обаче води до възникването на два нови доста съществени проблеми: срокът за осъществяване на контракта изтича през април 2022г., а инфлацията и рецесията покачват фрапантно цените на строителните материали. Строителят декларира, че няма да извърши контракта, в случай че няма индексация (увеличение на плануваните средства). Подобна процедура е комплицирана, а сумата – немалка, и за управлението на болничното заведение е непостижимо да поеме тежестта на сходно решение върху своите рамене.
Въпросът, обвързван с изтичащия период на контракта, е решен с дейното подпомагане на Министерство на здравеопазването, с което са извършени редица срещи. 

Впоследствие Мирослав Иванов, с поддръжката на зам.-министърът на финансите Андрей Цеков, провеждат такава и с управлението на Агенцията по публични поръчки. Резултатът е позитивен. Дадени са всички търсени от управлението на болничното заведение отговори, които подсигуряват, че ямболии най-накрая ще имат дълго чаканата рационализация на лечебното заведение и посредством които да бъдат позволени въпросите за невключените в първичния план строително-монтажни работи (ремонт на фасадата, обезпечаване на контейнер за чиста вода, противопожарно стълбище) от една страна, и индексиране на цените по контракта – от друга. 

В целия развой от съвсем седем месеца зам.-председателят, а след това изпълняващ длъжността ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов, взе участие интензивно в разрешаването на всеки един от проблемите. Заедно с него по разрешаване на проблема работят още – националният представител и зам.-председател на Народно събрание Кристиан Вигенин, управлението на Министерство на здравеопазването в лицето на министъра на опазването на здравето Асена Сербезова, шефът на нейния кабинет доцент доктор Васил Пандов, зам.-министри, шефове на дирекции, министърът на финансите Асен Василев, зам.- министърът на финансите Андрей Цеков, съветникът на премиера по строителните въпроси инж. Владимир Барзов, представители на локалната власт, управлението и чиновници на болничното заведение, архитекти, строител, строителен контрол и други

Какво следва?

В края на юли управлението на болничното заведение и изпълнителят на строителството приготвят нужните документи, свързани с належащата индексация, с цел да бъде приключен планът.  Броени дни по-късно обаче държавното управление на Кирил Петков, което позволява един по един проблемите по проблема, е свалено от подмолната коалиция " Пеевски, Борисов, Слави Трифонов и непознати ползи ", както някогашният министър председател заслужено я дефинира.

" Премахнахме всички завещани от ГЕРБ административни спънки за дотъкмяване на строителните работи, подсигурихме останалата част от плануваното в контракта финансиране в размер на 13,5 млн. лева и имаме волята да подсигурим всичко належащо оттук насетне, с цел да има Ямбол нова болница. Моите съграждани заслужават да бъдат лекувани в съвременно, добре оборудвано лечебно заведение, с цел да има по-добър метод на живот. Да си довършим работата ", категоричен е Мирослав Иванов.

" Продължаваме промяната "  се ангажира да докара до дъно комплицираната процедура, както и да обезпечи спомагателните към 35 млн. за обзавеждане и съоръжение на болничното заведение.

Повече от достатъчното? Ново поделение по пластична и възстановителна хирургия

Борбата на Мирослав Иванов за съвременно опазване на здравето, което хората в Ямбол заслужават, не стопира дотук. Освен съдействието, оказано на управлението на ямболската болница за разрешаване на всички проблеми, наследени от некомпетентността на ГЕРБ, от май месец тази година, Иванов работи дружно с локалната власт и управлението на болничното заведение за разкриване на ново поделение - по пластична и възстановителна хирургия, каквито има в малко лечебни заведения в България. Освен спомагателни медицински услуги за жителите на област Ямбол, новото поделение ще направи Ямбол значим медицински център в района.

От друга страна с кадровите проблеми на локалната болница Мирослав Иванов ангажира и доцент Антон Тонев, депутат от Политическа партия от Варна и Председател на Комисията по опазване на здравето в 47-ия парламент. В процесът взе участие и уважаваният хирург доктор Георги Стефанов, втори в листата на Политическа партия в Ямбол. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР