Има ли вода и вулканична активност на Марс? На този

...
Има ли вода и вулканична активност на Марс? На този
Коментари Харесай

На 19 февруари 2002 г. НАСА започва мисия на Марс

Има ли вода и вулканична интензивност на Марс? На този въпрос би трябвало да отговори „ Марс Одисий ”, който стартира своята историческа задача по картографиране повърхността на Червената планета на днешната дата през 2002 година. Космическият уред на НАСА и сега обикаля към Марс. А учените се надяват, че информацията, събрана от сондата, ще помогне за изясняване на догадките съществувал ли е живот на планетата, сходна на Земята. 

Апаратът е изстрелян на 7 април 2001 година с ракета-носител „ Делта II ” от космодрум Кейп Канаверал във Флорида и доближава Марс на 24 октомври същата година. „ Марс Одисий ” има задача да поддържа връзката сред Земята и марсоходите на „ Спирит ”, „ Опъртюнити ” и „ Кюриосити ”. „ Марс Одисий ” оказва помощ и на апарата „ Марс Риконисънс Орбитър ” да доближи Червената планета през март 2006 година, като следи атмосферните положения, до момента в който новият орбитър понижи скоростта си и влезе в мечтаната отрита към Марс.

На 31 юли 2008 година НАСА афишира, че спускаемият уред Финикс е разкрил следи от вода на Марс, както е предположено през 2002 година по данни от " Марс Одисий ". Научният екип се пробва да дефинира дали водата под формата на лед в миналото се затопля задоволително, с цел да има предпоставки за миниатюрен живот на планетата и дали въглеродсъдържащи и други съставки за наличие на живот са налични.

Първоначално апаратът е наименуван „ Марс Сървейър 2001 Орбитър ” и се е възнамерявало да има за съпътстващ го уред " Марс Сървейър 2001 Лендър ". Мисията на спускаемия уред обаче е анулирана през май 2000 година поради неуспехите на „ Марс клаймит орбитър ” и „ Марс полар лендър ” в края на 1999 година Впоследствие е определено името „ 2001 Марс Одисий ” като респект към вижданията за галактическите проучвания в книгите на фантаста Артър Кларк и най-много на романа „ 2001: Космическа авантюра ”.

Любопитен факт е, че на 15 декември 2010 година галактическият уред счупи върха за най-дълъг операционен живот на сонда до Марс със своите над 3300 дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР