Има ли сила, или по-точно законодателен акт, който да спре

...
Има ли сила, или по-точно законодателен акт, който да спре
Коментари Харесай

Парадокси: Защо няма глоба за паркиране на велоалея?

Има ли мощ, или по-точно законодателен акт, който да спре непозволено паркиралите на велоалеите в София? Неправилно паркираните коли върху велоалеи са всекидневие в натоварения трафик на столицата. Освен, че липсват по-сериозни санкции и наказания за водачите, които паркират в зелени площи, на тротоари, велоалеи, става известно, че има недостатъчност в Закона за придвижването по пътищата, видяна от общинския консултант Стефан Марков.

Това е повода Марков да се обърне към ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева с гледище за обяснение на правната уредба за придвижването, престоя и паркирането на велосипедните алеи.

В формалното си запитване, адресирано до Цвета Караянчева, Стефан Марков прецизира, че в Закона за придвижването по пътищата престоят и паркирането са неразрешени на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях, само че в този нормативен акт не е очакван независим състав на нарушаване, изразяващо се в паркирането върху велосипедна алея. В резултат от това, при използването на закона, надлежно при констатирането на нарушаванията и санкционирането на нарушителите, административните органи срещат усложнения.

"Ако паркирате върху тротоар ви глобяват, в случай че паркирате на пътното платно ви глобяват. Но на кое съображение ви глобяват за велоалея и за какво органите на КАТ отхвърлят да глобяват водачите и самите КАТ паркират ненаказано върху велоалеите в София? ", попита общинският консултант.

Именно това законово несъгласие предизвика Стефан Марков да се обърне към най-висшия законодателен орган в страната с въпрос в кой тъкмо нормативен акт е уредена отговорността на водачи на моторни транспортни средства, паркирали върху велосипедни алеи.

Като втори въпрос общинският консултант попита дали, в случай че е налице недостатъчност на закона за това нарушаване, има към този момент импортиран законопроект, с който да се преодолее тази неправда. Общинският консултант изрази вяра депутатите да одобряват новите текстове, които ще оказват помощ да бъде преодолян този законодателен пропуск.

Освен това Стефан Марков упорства глобите за нарушителите да се покачат, с цел да се предотврати тази процедура да се паркира на велоалеи. Той добави, че в случай че продължава по този начин безпардонно да се нарушава възбраната за паркиране върху велоалеите, без наказания, се обезсмислят напъните и парите, изхарчени за построяването им.

"Не може общината да прави велоалеи и да се старае да обезпечава благоприятни условия за различно предвижване и някой да паркира безнаказано на тях ", безапелационен бе Стефан Марков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР