Има ли шанс за кабинет след 2 април?Първият и големият

...
Има ли шанс за кабинет след 2 април?Първият и големият
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация

Има ли късмет за кабинет след 2 април?

" Първият и огромният въпрос е какви са упованията на хората, все по-голям е делът на тези, които чакат да се сформира кабинет. Тогава, когато в социологическите проучвания се изследват тези настройки, доста е значимо какъв въпрос се задава.

 

77% от гласоподавателите на ГЕРБ, които са споделили, че ще гласоподават, избират експертен кабинет. Но тези от " Продължаваме промяната " 65% споделят, че избират такава форма на кабинет пред предварителни избори ", сподели политологът проф. Румяна Коларова в студиото на " Денят ON AIR ".

 

Според нея политиците ще би трябвало да платят доста висока цена, в случай че не се опитат да сформират държавно управление.

 

" За мен ключът продължава да бъде в дребните партии - тези, които са на границата за влизане в Народното събрание. Колкото повече от тях влязат в Народно събрание, толкоз по-лесно ще се образува болшинство, което пък ще излъчи някакъв кабинет.

Много мъчно бих могъл да видя в едно болшинство ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", най-малко от днешната борба на тези политически сили. И несъмнено, жизненоважната функционалност на отказване на ГЕРБ за " Продължаваме промяната ", сподели политологът доц. Стойчо Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Той счита, че залогът за " Продължаваме промяната " е да завоюват София: " Ще се държат встрани от присъединяване в изпълнителната власт до локалните избори, защото това ще им натрупа негативи по този начин или другояче. Колаборация с ГЕРБ си мисля, че е мъчно допустима за " Продължаваме промяната ".

" Продължаваме промяната " ще изгубят локалните избори, в случай че не създадат взаимни отстъпки и държавно управление. От тази позиция - те нямат избори. От двете партии, които сега образуват обединението ПП-ДБ, това, което всички социолози записаха и беше маскирано със съставянето на обединението, е следващият срив на " Продължаваме промяната ". Ясно е, че в случай че не бяха създали коалиция - сега щяха да се конкурират за второто място с Движение за права и свободи, или с " Възраждане ". Това е огромна имиджова вреда ", безапелационна е тя.

 

Доц. Стойчев добави, че ГЕРБ имат максимален късмет да сформират болшинство.

" Мнозинството ще бъде още веднъж не съдружно, а ще поддържа механически кабинет с някакъв тип мандатна стратегия или декларация за цели.

 

Така или другояче " Продължаваме промяната " сложиха остри граници. Те нито са с Движение за права и свободи, нито с " Възраждане ", нито с " Български напредък ", нито с " ИТН " желаят да си сътрудничат. Те сами се слагат в изолираност, извън която доста мъчно могат да разчитат на парламентарна поддръжка за собствен кабинет, без значение дали са първи ", акцентира той.

 

А проф. Коларова е на друго мнение: " По-лесно ще се образува експертен кабинет, в случай че има по-малко партии, тъй като там отговорността е доста по-ясна. Независимо какъв брой партии влизат, единствената формула е този експертен или какъвто и да е кабинет - да бъде подсилен от двете първи партии. ГЕРБ се е позиционирала в преференциална позиция. Напълно уверена съм, че в случай че се питат партиите, които ще бъдат показани в бъдещето Народно събрание, нито една няма да желае кабинет, в който Асен Василев и Кирил Петков членуват ".

 

По думите на доцент Стойчо Стойчев коалиция на ГЕРБ с Българска социалистическа партия би била катастрофална от електорална позиция.

" Не стоят нещата по този начин с Движение за права и свободи. Ако допреди години коалиция сред ГЕРБ и Движение за права и свободи звучеше пагубно, през днешния ден към този момент симпатизантите на ГЕРБ доста по-лесно биха приели подобен вид взаимоотношение, а някои дори се биха радвали ", сподели още политологът.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР