Има ли право работничка или служителка на допълнителни дни платен

...
Има ли право работничка или служителка на допълнителни дни платен
Коментари Харесай

Важна информация за родителите за използване на допълнителен платен отпуск

Има ли право работничка или служителка на спомагателни дни заплатен отпуск за развъждане на деца до 18-годишната им възраст, в какъв размер е и дали може да бъде отсрочено неговото прилагане, дава отговор Тодор Капитанов.

Съгласно Кодекса на труда в Република България, в случай че е уговорено в групов трудов контракт, работничка или служителка с две деца до 18-годишна възраст има право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече деца до 18-годишна възраст - на 4 работни дни заплатен отпуск за всяка календарна година. Този отпуск се употребява, когато работничката или служителката пожелае, и не може да се компенсира с парично обезщетение с изключение на при преустановяване на трудовото правно отношение.

Този отпуск във тип спомагателен отпуск, изискванията и редът за използването на който са предмет на групово договаряне.

Кодексът на труда открива общата рамка за него, като няма спънка да се договарят и по-голям брой дни (напр. майки на две деца до 18-годишна възраст да употребяват три/четири и повече дни вместо два работни дни спомагателен отпуск).

Предпоставка за прилагане на този отпуск е децата да са малолетни, а последната година, за която поражда право на подобен отпуск, е годината на навършване на пълноправие на едно или повече от децата.

Ако работничката или служителката не се употребява от полагащия ѝ се отпуск или употребява единствено част от него, следва да ѝ бъде изплатено парично обезщетение от Държавното публично обезпечаване.

Работничката или служителката може да даде съгласието си като майка (осиновителка) на детето, татко му (осиновителят му) или един от родителите им да се употребява с посочения горе отпуск, стига да работи по трудово правно отношение.

Ползването на отпуска за две и повече живи деца може да се отложи за идната календарна година както следва:

1. работодателя - заради значими индустриални аргументи

2. служащия или служителя - когато употребява различен тип отпуск или по негово искане със единодушието на работодателя.

Когато отпускът е отсрочен или не е употребен до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е задължен да обезпечи използването му през идната календарна година, само че не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се поставя. Когато работодателят не е разрешил използването на отпуска в избраните периоди, служащият или служителят има право самичък да дефинира времето на използването му, като уведоми за това документално работодателя минимум 14 дни авансово, предава Нова тв.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР