Има ли почва за орбанизация у нас и крие ли

...
Има ли почва за орбанизация у нас и крие ли
Коментари Харесай

Има ли почва за орбанизация у нас

Има ли почва за орбанизация у нас и крие ли рискове заявяването на поддръжка за Унгария против евросанкции по отношение на Будапеща? В предаването " Неделя 150 " собствен прочит на тематиката направиха политологът и учител в Софийския университет Даниел Смилов, социологът от " Галъп " Първан Симеонов и журналистът Светослав Терзиев.
„ България има гузно държание и по този начин наречените „ Патриоти “ показаха доста добре в какво се състои. Ако, споделят те, Унгария бъде подложена на такава наказателна процедура, най-вероятно тя ще може да се приложи и за България. Защото България в Европейския съюз стои много по-зле от Унгария, макар че в този момент шумно се приказва за Унгария. България е под наблюдаване за господство на закона още от първия си ден на участие в Европейски Съюз и до момента не е помръднала “, посочи Светослав Терзиев и добави:

" Тя беше призната с едно голямо изискване, с компромис, със специфичен механизъм, с цел да се види дали тя ще се поправи и откакто се вижда, че 11 години по късно тя не се е поправила, ръководещите си дават сметка, че в действителност тя е и идната. И дори доста повече ще има съображение да се потърси отговор от България какво е направила в този интервал, тъй като новата наказателна процедура ще бъде приложена, може би като продължение на към този момент неефективния Механизъм за съдействие и инспекция, който най-вероятно ще завърши (защото комисията на Юнкер даде обещание, че до края на мандата си ще завърши с този механизъм). "

Управляващите се пазят превантивно, криейки се зад взаимност с Унгария и Полша
" Ако процедурата против Унгария и Полша продължи, тогава на какво съображение България ще остане настрана, откакто има безусловно същите проблеми, дори в остатък ", попита журналистът. Управляващите съгласно него са обезпокоени, тъй като " една такава процедура може да удари и тях и те бързат да се защитят превантивно, криейки се зад взаимност с Унгария и Полша ". Терзиев предвижда, че е изцяло допустимо Унгария да бъде лишена от правото си на глас в Европейски Съюз, тъй като такава опция е теоретично заложена и тъй като се обрисуват " много непримирими лагери ". Рискът Борисов да се раздели с националистите е по-малката неволя, в сравнение с България да се раздели с Европейски Съюз, заключи Терзиев.
Води се борба кой да бъде вестителят на орбанизацията

Според социолога Първан Симеонов декларираната поддръжка за унгарския министър председател Виктор Орбан е пиар за вътрешна приложимост, а страната ни ще продължи да води външна политика " в опит да угоди на всички ". " Повече от ясно е, че това е епизод от борбата кой у нас да бъде вестителят на орбанизацията ", акцентира Симеонов, съгласно който има електорална почва за подобен развой у нас. По-големият позитив в рекламен проект остава при " Патриотите ", не при Борисов, а Борисов печели " в шегите и закачките " с Корнелия Нинова за това кой по какъв начин е дал своя вот, уточни социологът.
" Патриотите " започнаха да орбанизират ГЕРБ и по-тревожното е, че наподобява за ГЕРБ ова е посоката, в която те ще вървят за европейските избори, акцентира политологът Даниел Смилов.  " Когато ГЕРБ пристигнаха на власт с " Патриотите ", на процедура концепцията беше ГЕРБ да успее някак да цивилизова " Патриотите ", или най-малко да смекчи техните послания и в първата година ненапълно ГЕРБ съумя. Да речем по време на европредседателството " Патриотите " сякаш бяха " изчезнали " и не се виждаха, само че към този момент към края на европредседателството стартира техният подем. Всъщност в този момент сме в парадоксалната обстановка, че доста значими тематики в политиката на държавното управление стартират да бъдат диктувани от " Патриотите ", т.е. вместо ГЕРБ някак да възстановява тази популистка групировка, стана противоположното ", разяснява Смилов.
Заради фешън патриотизация България стартира да работи против националните си ползи

Даниел Смилов предизвести за вероятните опасности от поддръжката за Унгария:

" Нашите геополитически ползи са разнообразни и нашият интерес сега е от мощен, интегриран Европейски съюз - да речем по въпроса за " Фронтекс ". Много ясно е, че ние имаме извънреден интерес от обща европейска гранична политика, Орбан е на друго мнение. Това, което става е, че поради този вид подражаване, фешън патриотизация, на процедура България стартира да работи против своите геополитически ползи. И в един миг, в случай че се осъществя този проект за Европа на нациите (което не е нищо друго, с изключение на разграждане на Европейски Съюз, няма Европейски Съюз като Европа на нациите, това е връщане в положението преди втората международна война), ние ще бъдем доста повече губещи, в сравнение с страни като Полша и Унгария. "
Трите отзиви чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР