Има ли опасност да бъдат преустановени публични и социални разплащания

...
Има ли опасност да бъдат преустановени публични и социални разплащания
Коментари Харесай

Финансисти: Без държавен бюджет плащането на пенсии и заплати няма да спре, но има опасност за социалните помощи

Има ли заплаха да бъдат прекратени обществени и обществени разплащания в случай че не бъде признат проектобюджетът за тази година - значим акт, който закъснява невиждано? 

Преди дни служебният министър на финансите Росица Велкова разгласи, че в случай че до 10 юни депутатите не одобряват нов бюджет или не удължат още веднъж настоящите текстове на съществуващия, то от 11 юни страната ще би трябвало да спре да заплаща и да финансира обособените си системи. Освен това, акцентира Велкова, страната не може да разчита на фискалния запас, тъй като все още в него има 8,8 милиарда лева, от които разполагаеми са единствено 200 млн. лева Както е известно, 4,5 милиарда лева от него са неприкосновени - така наречен Сребърен фонд за пенсиите. Останалите пари са целеви и част от евросредствата. Само през последния месец от запаса са изхарчени 1,8 милиарда лева за погашение на пенсии.

Велкова обаче посочи, че повишението на пенсиите от 1 юли ще бъде въведено, тъй като подобен е законът. Те би трябвало да скочат с 12% и това ще коства още над 1 милиарда лева на хазната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР