Има ли опасни храни на пазара? Тази седмица Българската агенция

...
Има ли опасни храни на пазара? Тази седмица Българската агенция
Коментари Харесай

Продадени са около 100кг. суджук и скумрия замърсени с Листерия

Има ли рискови храни на пазара? Тази седмица Българската организация по сигурност на храните взе изключително 300 проби от подготвени за консумация храни за съществуване на Листерия моноцитогенес. Бяха изследвани три групи артикули, в които е най-вероятно развиването на бактерията: месни сурово-сушени артикули, сирена с къс интервал на зреене и пушени рибни артикули. Стигна се и до евакуиране на артикули от пазара- суджук и пушена скумрия, написа Булнюз.

" Замърсяването с Листерия е вторично, защото тя съществува в околната среда и се придвижва посредством контакт. Предписват се редица хигиенични ограничения в засегнатите предпрития, а храните са били публикувани в комерсиална мрежа. Уведомени са клиентите на всички производители, с цел да връщат засегнатите храни ", сподели доктор Кремена Стоева от Българска организация по сигурност на храните. По думите ѝ бизнесоператорите са задължени да подсигуряват сигурността на храната, която се пуска на пазара. " Производителят не е знаел, че продуктите са били нечисти. Засегнати са два типа храни - скумрия на шайби от Сливен и домакински суджук от Русе. Това са дребни производители. Рибата е създадена близо 60 кг., а от суджука близо 50 кг. ", сподели още тя. Доц. Атанас Мангъров изясни, че листерията не е постоянно срещано заболяване, само че може да засегне хора във всяка възраст. " Когато се появи тази болест, усилва смъртния риск. Симптомите при нея са висока температура, повръщане, главоболие и нарушение на съзнанието, разнообразни от тези на бактериалните менингити. За да се реагира на тази болест, би трябвало да се потвърди причинителя в ликвора или в кръвта, което изисква добра лаборатория ", съобщи той. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР