Има ли недостиг на лекарства за болни от коронавирус в

...
Има ли недостиг на лекарства за болни от коронавирус в
Коментари Харесай

Александровска болница отрича за недостиг на лекарства за приетите там болни от коронавирус

Има ли дефицит на медикаменти за заболели от ковид в една от най-големите лечебни заведения в България – Александровска? Този въпрос зададе на лечебното заведение след сигнал от Фейсбук, че през вчерашния ден (14.11.20) не е имало медикаменти за Коронавирус болните в болничното заведение.
Според сигнала, който беше публикуван от едно от известните имена в PR сектора – Мария Дойчинова-Стойчева, нейна другарка, която лежи в Коронавирус отделението на Александровска болница, е писала за това във Фейсбук. Съгласно детайлностите, които госпожа Дойчинова даде по телефона пред, приятелката ѝ е влезнала в болничното заведение преди три дни, като е с пневмония и е прекарала известно време в незабавното поделение, преди да бъде трансферирана в Коронавирус отделението. Г-жа Дойчинова сподели и, че още нощес е подала сигнал и до здравния министър проф. Костадин Ангелов, който преди да заеме поста, беше началник навръх Александровска болница (сега на негово място е проф. Борис Богов), само че до момента не е получила противоположна връзка.

Пред пиарът на Александровска болница госпожа Павлина Тодорова разяснява, че болничното заведение има задоволително медикаменти, в това число " Ремдесивир ". Тя направи инспекция на сигнала откакто я потърсихме.
 За трансплантираните в Александровска болница - звънете и идвайте от понеделник, 16 ноември За трансплантираните в Александровска болница - звънете и идвайте от понеделник, 16 ноември
Не мога да кажа за какво екипът на Клиника по нефрология и трансплантации напуща, тъй като в поръчката за оставки не е упомената. Лично моето...
" Имаме всички медикаменти, в това число " Ремдесивир ", в петък (13.11.2020) нова пратка сме получили. Така че не значи да ѝ е спряна (бел. ред. - лекарствената терапия), може би няма потребност от някаква терапия, само че имайте поради, че не всички заболели се лекуват интензивно – единствено тези, които имат потребност от по-сериозна терапия ", съобщи госпожа Тодорова.
Междувременно Българският лекарски съюз (БЛС) излезе с публична позиция в поддръжка на ръководителя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова. Лекарският съюз изиска бързи нормативни промени, с цел да може да има 24-часов достъп до аптеки. Ето какво гласи позицията на БЛС в същността си:
" Денонощните аптеки в България са към 30 на брой или към 1% от всички настоящи аптеки в страната. Денонощни аптеки въобще липсват в райони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е измежду първите страни в Европейски Съюз по брой аптеки на глава от популацията. В изискванията на пандемия, а и освен, това е неприемливо! Още един път заявяваме, че в началните стадии на заболяването, при 90% от случаите, не е належащо да бъдат одобрявани медикаменти, за които би трябвало рецепта . От изключително значение да бъдат взети в самото начало витамини, минерали, антипиретици и други, а с цел да се случи това е належащо жителите да имат сигурен и бърз достъп до лекарства, за които не е нужна рецепта 24 часа в денонощието. Затова, по образеца на огромна част от високоразвитите страни, БЛС предлага още: Медикаментите без лекарско наставление да се дават за продажба и в питателните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрестанен цикъл на работа . И не на последно място: След като складовете за медикаменти на едро, вносителите и притежателите на разрешителни за приложимост неведнъж обявиха, че няма дефицит на лекарства, призоваваме аптечната мрежа в най-кратки периоди да поеме своята отговорност за навременно обезпечаване на нужните медикаменти в аптеките на територията на страната. От изключителна значимост е цялата здравна система да работи дружно и всички старания и запаси да бъдат ориентирани към превъзмогване на рецесията. Време е да се обединим и да осъзнаем, че частният интерес не може да се слага над публичния! "
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР