Има ли място терминът „раса“ в конституцията на една страна?

...
Има ли място терминът „раса“ в конституцията на една страна?
Коментари Харесай

Терминът „раса“ в германската конституция може да бъде премахнат

Има ли място терминът „ раса “ в конституцията на една страна? В Германия този спор още веднъж се развихри в подтекста на антирасистката готовност в Съединени американски щати и по света след гибелта на Джордж Флойд, разяснява Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Зелените, които съгласно изследванията на изборните настройки са втора политическа мощ в страната, тази седмица първи предложиха изменение на Конституцията от 8 май 1949 година, дирек на демократична Германия, чието наличие отразява волята за коренно опълчване на нацистките преследвания на малцинствата.

Германия: Смъртта на Джордж Флойд ни шокира

„ Време е всички дружно да забравим расизма “, съобщи водачът на Зелените Роберт Хабек в обща позиция в левия в. „ Тагесцайтунг “.

„ Силен сигнал в тази тенденция би било премахването на термина „ раса “ от Конституцията “, предложи той след почналите многочислени митинги против дискриминирането и в памет на Джордж Флойд. 46-годишният негър мъж, който умря на 25 май в Минеаполис в Съединени американски щати, притиснат на земята с коляно от бял служител на реда, се трансформира в знак на това придвижване.

„ Няма раси “

Въпросният откъс от немската конституция е нейният член 3, според който: „ Никой не би трябвало да бъде дискриминиран или фаворизиран поради своя пол, семейство, раса, език, татковина и генезис, поради своето изповедание и своите религиозни или политически възгледи. “ Според Зелените „ няма раса, има човешки същества “.

А написаната скоро след Втората международна война конституция остава пропита от расовото и биологично разбиране за човешките същества, наследено от 19-и век и към този момент остаряло. Левицата от години насочва това искане. То се появи още веднъж през февруари след расистки атентат в Ханау, в който немец умъртви девет души от задграничен генезис. Зелените получиха поддръжката на крайнолявата партия Левицата, демократичната дясна Свободна демократическа партия и на социалдемократите. Последните са съдружен сътрудник в държавното управление на консерваторите на Ангела Меркел  Ангела Меркел Ангела Меркел - немски политик, канцлер на Федерална Република Германия. Родена на 17 юли 1954 година в Хамбург. Семейството се. Влиятелният шеф на федералната работа за битка с дискриминирането Бернхард Франке също приканва за унищожаване на този термин и предлага да бъде сменен с „ расова дискриминация “ или „ приписване на раса “, както към този момент се прави частично на равнище провинции. Консерваторите на канцлерката до момента мълчаха по този въпрос, само че наподобява и те гледат благосклонно на това предложение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР