Има ли кой да свали Крис Фрум от трона му

...
Има ли кой да свали Крис Фрум от трона му
Коментари Харесай

"Тур дьо Франс" 2017: Може ли някой да победи Крис Фрум

Има ли кой да смъкна Крис Фрум от трона му в " Тур дьо Франс ", това е най-често задаваният въпрос преди началото тазгодишното съревнование. Трикратният победител (2013, 2015 и 2016 г.) за първи път не наподобява несломим и идва във Франция без нито един триумф през 2017 година

Дългогодишният му съотборник Ричи Порт е считан от експертите за най-сериозният кандидат да отмъкне жълтата фланелка от Фрум, само че Найро Кинтана, който два пъти приключи втори (2013 и 2015 г.) също има своите козове.

Тура стартира през днешния ден с самостоятелен часовник от 13 км в Дюселдорф, а след 21 стадия и общо 3540 км ще се знае името на спечелилия в 104-ото издание на конкуренцията.

Къде ще бъде решено надпреварата

Участници и експерти към този момент дефинираха тазгодишния Тур като най-необичайния, поради маршрута. Със единствено 36 км тичане по часовник, това несъмнено дава преимущество на чистите катерачи и допуска по-отворена борба в идващите три седмици.

Въпреки, че надпреварата стартира с часовник, първите разлики сред кандидатите за генералното класиране ще се получат в петия стадий. Той приключва на фамозната Ла Планш де Бей Фийе. Изкачването е единствено 5.9 км, само че със междинен налон от 8.5% (на места стига до 20%), а тъкмо тук през 2012 година Фрум завоюва първия си стадий в Тура.


© Reuters

Тони Мартин е вярата на Германия да облече жълтото трико в Дюселдорф, след днешния стадий по часовник.

Деветият стадий в планината Юра е тъкмо преди първия почивен ден. И въпреки, че не приключва на нанагорнище, може да обърка сметките на доста колоездачи. Последното нанагорнище Мон дю Ша е на по-малко от 20 км до финала, само че е със междинен надолнище от 10%.

Втората седмица предлага два стадия в Пиринеите – 12-и и 13-и. Отсечката от По до Пейрагюд приключва на малко и стръмно нанагорнище, а стадият до Фоа е единствено 101 км, само че с три височини.

Логично развръзката е непокътната за третата седмица и Алпите. В 17-ия стадий ще бъдат изкачени Кроа дьо Фер, която е 24 км и именитата Галибие, в композиция с Кол ду Телеграф преди нея. Именно Галибие, която не е включвана в Тура от 2011 година е последното нанагорнище за деня преди 30 километрово втурване.

Кралският стадий обаче е 18-ият, който приключва на фамозната височина Изоар (2360 м).

Последният късмет за любимците да вършат разлика е 20-ият стадий – 22 км самостоятелно тичане по часовник в Марсилия, в което има и малко, само че доста стръмно нанагорнище.

Минаха ли най-хубавите години на Фрум

Липсата на резултати за Фрум през 2017 година накара доста експерти да се запитат дали пикът в кариерата на британеца е минал. Самият той смята, че се намира в същото положение като преди 12 месеца, а трикратният победител Грег Льомонд предизвести, че Фрум не би трябвало да бъде подценяван.

" Ако някой си мисли, че той няма да бъде в по-добро положение от Дофине, значи грубо се лъже ", сподели Льомонд.

Липсата на дълги часовници е в ущърб на Фрум, само че през предходната година той сподели, че може да печели време на всевъзможен терен – изненадвайки Кинтана в втурване и при страничния вятър в 11-ия стадий.


© Reuters

Макар и без Воут Пулс, съставът на " Скай " наподобява застрашително мощен.

Другият значим фактор за Фрум с изключение на формата му е тимът на " Скай ". Преди началото на надпреварата Ричи Порт от BMC показа, че " Скай " не е толкоз мощен, колкото преди. До момента английският отбор има година изпълнена с най-различни произшествия и механически недостатъци и изненадващо малцина победи.

За похлупак най-силният асистент на Фрум в планинските стадии Вoут Пулс не беше определен в състава, поради дълго лекуване на травма. В отбора обаче са съвсем всички от предходната година, отпред с Герант Томас, Васил Кириенка и Микел Ланда, а единственото ново име е това на Михал Квятковски, който е най-силно представящият се играч на " Скай " през 2017 година

Ричи Порт е подготвен да излезе от сянката на Фрум

Самият Порт беше избран от Фрум като най-сериозният му конкурент за надпреварата. Тасманийският демон се намира в страхотна форма през 2017 година - той завоюва Обиколката на Романдия и домашното си съревнование в Австралия, а в " Критериум Дофине " остана втори, губейки жълтата фланелка в последния стадий.

След дълги години като асистент на Фрум, към този момент на 32, Порт се усеща подготвен за триумф в една от огромните обиколки. Победителят в Тура от 2011 година Кадел Еванс също дефинира своя съотечественик като индивидът, който може да прекъсне превъзходството на Фрум във Франция.


© Reuters

Ричи Порт е считан за най-сериозната опасност за Крис Фрум.

" Ричи към този момент не е млад и има задоволително опит. Той познава Фрум по-добре от всички други, може би по-добре и от сегашните му съотборници и знае по какъв начин да го победи. Но това не е лесна задача ", сподели Еванс.

Ахилесовата пета на Порт без подозрение е тимът на BMC, който съпоставен до този на " Скай " не наподобява по никакъв начин впечатляващо. Още в " Критериум Дофине " се видя, че австралиецът елементарно може да бъде изолиран в планинските стадии.

Кинтана, френска победа или лебедовата ария на Контадор

От всички кандидати за крайната победа най-голямата мистерия е Найро Кинтана. Колумбиецът не се е състезавал след Обиколката на Италия, където приключи втори след Том Дюмулен.

От " Мовистар " към този момент успокоиха, че водачът им се намира в отлична форма и е подготвен да спори за крайната победа. Анализите на испанския тим демонстрират, че Кинтана се усеща по-добре във втората обиколка, когато кара две следващи, визирайки успеха му във Вуелтата през предходната година.

Самият колоездач изясни, че маршрутът тази година не е в негова изгода.


© Reuters

Кинтана даде обещание той и " Мовистар " да бъдат по-дръзки в надпреварата

" Колкото повече изкачвания, толкоз по-добре за мен, само че тази година маршрутът не ме фаворизира. Ние обаче ще дадем всичко от себе си и ще сме по-дръзки в сравнение с до момента ", даде обещание колумбиецът.

Французите също имат своите очаквания, откакто миналогодишният втори Ромен Барде демонстрира отлична форма този сезон. Колоездачът на AG2R е считан за един от най-агресивните в колоната, а дребното километри по часовник несъмнено са в негова изгода.

Тазгодишният Тур най-вероятно ще бъде финален и за Алберто Контадор. Точно 10 години след първата си победа във Франция, Пистолетът мечтае, че още веднъж ще стъпи на най-високото ходило в Париж. Вече на 34 години, Контадор не демонстрира блестяща форма, само че постоянно е кадърен на изненада.

Надпреварата за зелената фланелка

С общо 9 стадия, даващи късмет на спринтьорите, разногласието за зеленото трико дава обещание да бъде не по-малко забавен. Фаворит №1 е Петер Саган, който печели фланелката в последните пет години. Ако го направи и тази година, словакът ще изравни Ерик Цабел, който има шест следващи сред 1996 и 2001 година


© Reuters

Световният първенец Петер Саган е любимец за зелената фланелка за шеста поредна година.

Маршрутът обаче дава огромни шансове на чистите спринтьори като Марсел Кител и Андре Грайпел, а австралиецът Майкъл Матюс също има упоритости за фланелката. След прекарана мононуклеоза, ще започва и Марк Кавендиш, който е единствено на 4 етапни победи от абсолютния връх на Еди Меркс за най-вече победи (34).

" Тур дьо Франс " 2017 в числа

* Стартират 198 колоездачи от 22 тима

* Победителят получава 500 хиляди евро от наградния фонд, а подгласникът му 200 хиляди Победителите в другите ранглисти – зелена фланелка и бяла на червени точки по 25 хиляди евро, а бялата фланелка – 20 хиляди

* 11 хиляди евро е премията за етапният победител всеки ден.

* Четири страни ще бъдат посетени в Тура – Германия, Белгия, Люксембург и Франция.

* Най-високата точка в Тура тази година е Кол дю Галибие – 2642 м.

* Девет равнинни стадия, пет с хълмист терен, пет планински и два стадия по часовник ще бъдат преодолени от колоездачите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР