Има ли информация (изследвания, проучвания и други клинична данни) в

...
Има ли информация (изследвания, проучвания и други клинична данни) в
Коментари Харесай

Летифов: Пълно безхаберие на здравните власти към преболедувалите COVID-19

Има ли информация (изследвания, изследвания и други клинична данни) в Министерство на здравеопазването какъв брой са случаите и какъв е процентът на развъртян постковид синдром при преболедувалите ковид в страната? Този въпрос зададе зам.-председателят на Движение за права и свободи и на Парламентарната група на Движението Халил Летифов на здравния министър проф. Асена Сербезова. В питането си Летифов упорства да знае какви затруднения развиват хората, преболедували Ковид-19 и кои органи визира постковид синдромът, оповестяват от пресцентъра на Движението.

" Какви са дейностите на Министерство на здравеопазването и има ли пътека и ред, който да обгръща всички последствия от развъртян постковид синдром? ", пита още националният представител от Движение за права и свободи.

В Националната ни здравна осведомителна система и Националната осведомителна система за битка с COVID-19 не се събира информация за брой случаи на постковид синдром, декларира проф. Сербезова в писмения си отговор на поставения въпрос.

Симптоматиката след прекарана зараза от Ковид-19 може да се прояви при разнообразни органи и системи. Симптоми и отклонения могат да засягат дихателната система, сърдечно-съдовата система, храносмилателната система, нервната система, обмяната на веществата и други, продължава отговорът на здравния министър.

В одобрения пакет от здравни действия, които се заплащат от НЗОК, са включени благоприятни условия за осъществяване на разнообразни по тип и обсег диагностични и лечебни действия в извънболничната и болничната здравна помощ за пациенти със признаци и отклонения в здравословното положения. Това включва и пациентите, развили разнообразни по тип болести в резултат на прекаран ковид, декларира още проф. Сербезова.

Като образец за хоспитализиране на пациенти с остатъчни здравни проблеми от прекаран Ковид-19 министър Сербезова показва клиничната пътека " Физикална терапия, рехабилитация и профилирани грижи след лекуване от Ковид-19 ".

Отговорът на здравния министър буди паника първо с това, че не се води никаква отчетност нито за най-честите последици от Ковид-19, нито какъв брой хора страдат от постковид синдром, разяснява Халил Летифов.

" Данните на международната научна общественост сочат, че сред 30 и 50% от пациентите, прекарали Ковид-19, страдат по-късно от постковид синдром. Не инцидентно всяка демократична и цивилизована страна има профилирана здравна политика в тази посока. Медийни изявления сочат, че във всеки американски щат има клиника за лекуване на постковид синдром, както и че Австрия също подхваща целенасочени дейности в тази област ", съобщи Летифов. И акцентира, че медицинските специалисти сигнализират за проблеми здравословни проблеми, подбудени от постковид синдрома.

Според отговора на проф. Сербезова у нас има една клинична пътека, само че тя сигурно не покрива огромна част от случаите на постковид синдром, изключително тези, които засягат психологичното здраве. Как ще се знае за кои от диагнозите работи пътеката, откакто няма информация и разбор на данните какви са следствията от ковид, съобщи още националният представител от Движение за права и свободи.

Отношението към страдащите от постковид синдром разкрива цялостното безхаберие на здравните управляващи по повод битката с пандемията, акцентира Халил Летифов. И напомни, че вследствие на " ръководството на пандемията " до момента, България е първа по смъртност в света от Ковид-19.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР