Има ли дългосрочен риск въвеждането на еврото у нас да

...
Има ли дългосрочен риск въвеждането на еврото у нас да
Коментари Харесай

Бивш зам.-финансов министър: Нищо няма да се случи с приемането на еврото

Има ли дълготраен риск въвеждането на еврото у нас да докара до инфлация и задлъжняване? Финансовите специалисти са разграничени в мненията си.

" Нищо няма да се случи с приемането на еврото. Когато има добра организация с добре структуриран проект за прекосяване от локалната валута към еврото, няма основни промени. Няма инфлационни процеси. Хърватия е направлявала момента за нечиста сделка ", съобщи пред NOVA Любомир Дацов, някогашен зам.-финансов министър.

По думите му еврото дава по-голяма независимост на държание и имаш повече избори.

" По-голяма инфлация при въвеждане на еврото поради по-голямата независимост на държавното управление, е една опция. Всички зависи от държанието на управляващите. Няма нито един риск, който да не може да бъде ръководен. Инфлацията ще бъде малко по-висока поради конвергенцията, която ни прави по-бързо богати ", счита той.

От своя страна икономистът Георги Вулджев показа, че цялостните резултати върху българската стопанска система в дълготраен проект са притеснителни. " В Българска народна банка има някои запаси, евентуални опасности, които са представени. Вътрешната политика на ЕЦБ ще се окаже несъответствуваща за нашата стопанска система, което може да докара до по-висока инфлация и задлъжняване ", изясни той. 

Според него не можем да си позволим разпусната фискална политика.

" Категорично като се отстранен структурните ограничавания и се развържат ръцете на Народното събрание с харчовете, не виждам по какъв начин ще има позитивен резултат ", акцентира Вулджев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР