Има консенсус и в обществото, и сред политическите партии, че

...
Има консенсус и в обществото, и сред политическите партии, че
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Част от повишението на пенсиите ще влезе в сила от октомври

Има консенсус и в обществото, и измежду политическите партии, че би трябвало да се има нарастване на пенсиите. Под въпрос е държавният бюджет, само че по-скоро считам, че ще мине. Това сподели икономистът Георги Ангелов в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

В момента пари в страната има, успокои той. „ Въпросът е да не изтекат по някакви неразбираеми канали, както нормално се случва, с някакви постановления или да бъдат пренасочени в края на годината и да не разберем къде отиват. Ако има повече пари от доходи, не е проблем в края на годината да се направи още една актуализация ", разяснява Ангелов.

Според него резултатът от намаляването на цената на горивата за потребителите с 25 стотинки е даже отрицателен, защото от оповестяването на мярката, цените са се нараснали доста над оповестеното понижение. „ И бюджетът губи едни пари, само че те не отиват в крайния консуматор, а в производителите и търговците ", уточни икономистът.

По думите му няма причина за изключението за българската рафинерия да купува на ниска цена съветски нефт, в случай че тя не отвърне на жеста и не продава горива на крайните консуматори по-ниски цени.

Според финансиста Румен Гълъбинов в този момент стартира наддаването измежду политическите партии за нарастване на пенсиите. Вероятно ще се реализира някакъв компромисен вид, а част от покачването ще влезе в действие от октомври, предвижда той.

Според него е допустимо да има още една актуализация на бюджета през октомври. „ При този метод на нарастване на пенсиите ние отиваме в положение пенсионната система да се финансира повече от 50% от налози, което слага въпросите за следващо нарастване на пенсионната възраст, на стажа за пенсиониране, нарастване на осигурителната вноска, в това число и по какъв начин да наподобява моделът. Очевидно е, че ще се задълбочават проблемите с хроничния недостиг във фонд „ Пенсии ", уточни Гълъбинов.

Бюджетът в първото си тримесечие е бил с положително осъществяване на приходите, означи финансистът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР