Има конкретни сигнали за нарушения на главния прокурор Иван Гешев,

...
Има конкретни сигнали за нарушения на главния прокурор Иван Гешев,
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Имаме сигнали за конкретни нарушения на Иван Гешев

Има съответни сигнали за нарушавания на основния прокурор Иван Гешев, които могат да са мотив за отстраняването му. Това разгласи в изявление за предаването " Тази неделя “ министърът на правораздаването Надежда Йорданова.

По думите ѝ сигналите са разнообразни и са по отношение на неосъществяване на надзор в избрани случаи, за метода на образуване и осъществяване на наказателното произвеждане и въпроси по отношение на съответни негови решения и дейности.

Тя отхвърли детайлности поради обстоятелството, че те са свързани с квалифицирана информация и посочи, че обществото ще бъде осведомено, когато бъдат изяснени всички обстоятелства и условия.

" Не може да съпоставяме избора на арбитър Захарова и избора на прокурор Гешев за съответните позиции. Става въпрос за доста разнообразни биографии “.

Така министърът разяснява избора на Галина Захарова за ръководител на Върховния касационен съд (ВКС), рецензиите към това, че тя беше единствен претендент и сравнението с избора на основния прокурор Иван Гешев.

Според нея изборът на Захарова за ръководител на Върховен касационен съд е едно от най-хубавите събития в правосъдната система от доста години.

" Този избор ми даде вяра, че в България магистратското съсловие е готово да спомага да работи по тази причина да се случи правосъдната промяна и да има по-добро чувство за правдивост в страната. Беше определен един магистрат с безспорни професионални качества, с извънредно висок морал “, посочи Йорданова.

По думите ѝ казусът с избора на Гешев е тъкмо противоположният образец.

" Когато се разглеждаше кандидатурата на господин Гешев за основен прокурор, неговата предистория беше повече от противоречива. Малко преди той да стане основен прокурор, сложи под въпрос разделянето на управляващите и назова този принцип " десен екстремизъм “… Неговата професионална биография беше натоварена с толкоз противоречиви моменти. Та той прикри по делото " КТБ “ Делян Пеевски, той беше в профилираната прокуратура, когато се разви " ЦУМгейт “, какво тъкмо направи. И толкоз други противоречиви въпроси от неговата професионална кариера бяха сложени на масата “, изясни позицията си министърът.

Относно отнемането на достъпа до класифицирана информация на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров тя сподели: " В България най-накрая стартира да има ефикасен надзор за това кой има достъп до класифицирана информация и по какъв начин се извършват тези отговорности “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР