Има конкретни мерки, които родителите биха могли да вземат, за

...
Има конкретни мерки, които родителите биха могли да вземат, за
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Родителите могат да вземат следните мерки за хепатита

Има съответни ограничения, които родителите биха могли да вземат, с цел да предпазят децата си от заразяване с хепатита, засегнал най-малките в редица страни по света . Това сподели в ефира на „ Твоят ден” по NEWS проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси.

За предварителна защита той предлага преди всичко честото миене на ръце. Освен това, през летния сезон, е добре да се употребяват тоалетни кърпички с хлорхексидин, а не със алкохол, споделя още проф. Кантарджиев. „ Този вид кърпички са с безусловно безопасен и неалергизиращ дезинфектант, който е против аденовируси и ентеровируси”, изясни експертът.

Той увери, че няма място за суматоха, що се отнася до разпространяването на хепатита измежду децата. „ Тези 250 случая, представени от СЗО, са регистрирани в много нескончаем интервал от време: в Съединени американски щати – от октомври предходната година, а във Англия – от февруари. Освен това те са регистрирани измежду към 1 милиарда население в развитите държави”, изясни професорът.

От Европейския център по надзор на болесттите са изпратили изложение на признаците на болестта. Родителите би трябвало да наблюдават за жълт цвят на кожата и лигавиците, светли изпражнения и урина като тъмна бира.

„ Аденовирусът нормално прави възпаления на очите. Може да бъде наранена и храносмилателната система. Тежка аденовирусна зараза нормално се лекува с имуноглоболини” , сподели още проф. Кантарджиев.

Той разяснява и тематиката за разпространяването на COVID-19. Според експерта нова вълна няма да има. „ Ще следим клъстърно нарастване. Най-големият риск е за възрастните хора, които не са имунизирани и не са имали контакт с вируса досега”, изясни медикът.

„ В момента върлуват разновидности на ковид, които се предават по-лесно, само че минават доста леко. Възрастните към този момент могат да контактуват по-спокойно, само че е добре да си носят маските на местата, където има скупчване на хора. Който не се е ваксинирал, да го направи до края на лятото”, прикани проф. Кантарджиев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР