Има желаещи студенти от Турция да следват в България. Много

...
Има желаещи студенти от Турция да следват в България. Много
Коментари Харесай

Турските студенти с все по-голям интерес към следване в България

Има искащи студенти от Турция да следват в България. Много от тях желаят да получат тапия на страна членка на Европейския съюз. Визовият проблем обаче е главен проблем при предпочитание от страна на турските младежи да следват в България. Това съобщи доцент доктор Радан Мирянов, зам.-ректор на Икономически университет - Варна, в изявление за Българска телеграфна агенция.

Доц. доктор Радан Мирянов дружно с преподаватели от Икономическия университет - Варна в петък посетиха националния пресклуб на Българската телеграфна организация в Анкара. Доц. доктор Мирянов бе в турската столица през цялата седмица по отношение на провеждането на теоретичен конгрес на тематика " Възможности за интернационалните научни проучвания и съдействие сред български и турски университети “.

- Доц. доктор Мирянов, какво можете да ни разкажете за проведения в Анкара теоретичен конгрес на тематика " Възможности за интернационалните научни проучвания и съдействие сред български и турски университети “?

 - Мога да опиша доста неща, защото форумът продължи през цялата седмица. Организатори сме ние -  Икономически университет – Варна,  с чудесното домакинство на Анкарския университет и университета " Башкент “. Включиха се голям брой университети от двете страни. Бяха разисквани безусловно всички тематики – и положителни и въпроси, по които може да се усъвършенства съдействието, т.е. къде биха могли да се търсят запасите на нашето съдействие, защото университетските връзки и обменът сред нашите две страни обичайно са положителни, само че постоянно има какво да се усъвършенства. Искам да подчертая изключителното подпомагане на нашето посолство в Турция, което направи безусловно всичко допустимо форумът да протече на най-високо равнище и безпроблемно.

- Планирате ли организирането на нови сходни прояви?

- Категорично планираме. Подобна демонстрация планираме за края на септември във Варна, а в малко по-различен формат планираме сходни прояви и през юни, и през юли. Относно проявата през юни, тя ще бъде на 23 и 24 юни и действително е двудневно мероприятие, което касае Варненския дълбокотехнологичен иновационен порт (Varna Deep Tech Innovation Port). Това е първата в Европа дълбокотехнологична иновационна котловина. Очаква се наличието на еврокомисар Мария Габриел и на голям брой заинтригувани страни от цяла Европа. През юли планираме така наречен стаф седмица на нашия университет, в която се включват обичайно голям брой сътрудници от целия свят – тази година чакаме сътрудници от Южна Африка и Йордания, Турция. Ще се разискват всички проблеми и решения, които може да бъдат набелязани за университетския и студентския продан.

- Очаквате ли усилване на съдействието сред българските и турските университети след събитието?

- Категорично го чакаме. Това, което видях – потенциала и желанието от страна на турските ни сътрудници, а дръзвам да настоявам и от наша страна, недвусмислено приказват, че би трябвало да има значително нарастване. Разбира се след година или две, когато създадем равносметка, имаме вяра, че тъкмо по този начин ще се окаже.  

- Как можем да притеглим в България повече студенти от Турция? Какви са усложненията за турските младежи за следване у нас? Знаем, че има такива спънки.

- Има такива спънки. Пречките са най-вече визови. Много пъти визовият режим се явява проблем при тях, в случай че те желаят да бъдат наши студенти, а не просто да дойдат по стратегия " Еразъм + " за един учебен срок. Ако дойдат по " Еразъм + " за един учебен срок, те могат да изкарат тримесечна виза, само че в случай че желаят да дойдат за един три- или четиригодишен курс на образование, даже и за трисеместриален или четирисеместриален курс, каквото е образованието за магистърска степен, тогава към този момент има усложнения с визата и тя доста постоянно се бави. Тази година имахме двама студенти от Република Турция, чиито визи се забавиха дълго, до половин година. Наложи се да използваме новаторски средства като хибридно образование. Докато с другите студенти се занимавахме в залата, те следяха от монитора, само че несъмнено не е същото. Това е главният проблем, другояче предпочитание има. Близко сме, прилежащи страни сме, имаме специалности, които са на непознати езици, най-много на британски език, има искащи студенти от Турция, които добре владеят британски език. Позитивното е, че доста от тях желаят да получат тапия на страна членка от Европейския съюз.  Аз виждам визовия проблем като главно предизвикателство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР