Има и много други звена, където работят повече хора, отколкото

...
Има и много други звена, където работят повече хора, отколкото
Коментари Харесай

Томислав Дончев Го Каза В Прав Текст! Хиляди Българи Изхвърчат На Улицата!

Има и доста други звена, където работят повече хора, в сравнение с би трябвало. Заради това избягах от разновидността да предложа редуциране на плоска ставка - 3,4 или 5%. Подобен метод би провокирал това, че в преоразмерените звена нищо не би се трансформирало, биха си отпътували няколко души или биха се съкратили няколко празни бройки, а в претрупаните звена обстановката ще стане още по-тежка. Затова дадох късмет на сътрудниците министри да преценяват сами какви съкращения и придвижване на бройки могат да създадат. Към момента резултатът е малко над 1600 бройки (хора и празни бройки), което е под 2% от всички заети в държавната администрация ", изясни Дончев.

Това е единствено първа стъпка, тъй като структурно има редица недостатъци, които би трябвало да бъдат отстранени, в това число посредством съкращаване на звена, сподели вицепремиерът и даде образец със звена с дублирани функционалности.

Дончев акцентира, че администрациите би трябвало да се съобразят с процесите от последните 30 години. Според него част от тях въобще не са приспособени или повлияни от тези процеси. " Някои от администрациите съществуват във времената, когато едно писмо е пътувало 7 дни и не е имало е-поща и не е имало други информационни технологии. Те са оразмерявани съгласно други темпове, динамичност на придвижване на популацията. "

" Целта е да имаме по-малко на брой хора, работещи в държавната администрация. Те да бъдат по-мотивирани, по-честни, по-отдадени на работата си и по-любезни с жителите ", посочи Дончев. По думите му обаче има опозиция: " тя идва главно през сътрудниците министри, които допускам, че са подложени на вътрешен напън от самите администрации. Но аз им споделям постоянно - те се бъркат, те не са част от администрацията, те са там краткотрайно като представляващи жителите. Тяхната съществена функционалност е с изключение на да управляват ведомствата, да съставляват и интереса на жителите, който не постоянно съответствува с интереса на чиновниците в администрацията ".

Вицепремиерът уточни, че в администрацията са заети 100 хиляди души.

" Темата съкращения е от края на предходната година, а първите резултати от анализите ще са подготвени март-април. Тези дейности нямат каквато и да е връзка с изборния цикъл. В такава среда не се работи елементарно, само че това не е мотив да не се прави нищо ", сподели Томислав Дончев. Той не изключи и опцията за чиновнически митинги. Според него административната промяна не би трябвало да се отсрочва, макар недоволството, което ще има.

В Агенцията по вписванията ще има по-сериозни ограничения и надзор на сигурността на системите, съобщи Дончев. По думите му това не допуска каквато и да било разлика във връзка с потребителите:

" Няма да има смяна в нито един стандарт, обвързван с гласност и бистрота - нито на информацията, нито на процесите, които текат там. Това значи по-стриктен надзор във връзка с сигурността на данните, информацията, системите - нещо, което е трябвало да се случи преди време ".

За Йончева и евроизборите

Във връзка със случая с следствието на Елена Йончева Томислав Дончев разяснява, че " прокуратурата би трябвало да ревизира и да повдига обвинявания за всеки, за който има данни, че е направил някакво закононарушение. Позицията, която заема сега, нито гласовитостта му би трябвало да му образува някакъв имунитет. Какви институционални механизми имам аз или някой министър или министър-председателят във връзка с дейностите на прокуратурата? ".

По мотив идните европейски избори вицепремиерът посочи, че е доста значимо акцията да мине в режим на положителни послания. Той заявява, че няма желание да взе участие в тези избори.

" Голямата задача е посланието - какво желаеме, по какъв начин си представяме Европа и каква смяна би следвало да се случи там. Безспорно е, че търсенето на резултата от тази акция като тип диагностика за политическата обстановка и подреждането на силите - това не може да бъде избегнато. Затова голямо значение има кой ще бъде първи. Дори в тази обстановка не трябва да забравяме, че това са европейски избори и е прекрасен мотив да се организира въпреки всичко някакъв диалог за Европа. Най-вече това, което на мен ми липсва - Европа от ден на ден си я представяме като инструмент за решение на проблеми, а би следвало да е съюз, структура, която да следва дръзки цели ", разяснява Томислав Дончев. Той акцентира, че се чака друг парламент и комисия.

За листата на ГЕРБ вицепремиерът сподели: " Имаме задоволително богата гама от персони, потвърдени. Всичко минава през развой на номинации, който тече сега. Премиерът като партиен водач няма по какъв начин да няма финалната дума, само че си има механизъм, по който се взема решение, а той сега е първоначално ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР