Има и добри страни на това да си консервативен. В

...
Има и добри страни на това да си консервативен. В
Коментари Харесай

Renault Megane E-Tech ни кара да забравим за класиката

Има и положителни страни на това да си закостенял. В ресторанта да вземем за пример консервативните хора постоянно са крачка пред другите и в никакъв случай не остават разочаровани от поръчаното. Защо ли? Просто постоянно си поръчват едно и също и не рискуват кой знае какъв брой. Консервативните хора играят на несъмнено и това е гаранция за триумф в техния свят. Е, лишават се от доста многообразие в живота, само че пък понижават разочарованието си до най-малко.
 Тест Драйв, Renault Megane и за какво очевидният избор от време на време е най-хубавият
Тест Драйв: Renault Megane

Френският хечбек има нов фейслифт и повече технологии, с цел да не изостава от конкуренцията

В този подтекст, в случай че приемем, че сме консервативни и избираме нов стилен автомобил, какво бихме избрали... Веднага в съзнанието ни изплуват няколко типичен " хечбека ", с които няма по какъв начин да сбъркаме. Един от тях е Megane, само че уловката е, че този Megane, за който ще разкажем по-долу е всичко друго, само че не и закостенял.

Запознахме се с Megane E-Tech внезапно. Без да гледаме в детайли фотоси, без да четем техническите му спецификации, просто ей по този начин, като да срещнем чужд човек, за който не знаем безусловно нищо. Което в тази ситуация е малко необичайно, тъй като името Megane ни е добре познато.
 Снимка 590064

Ключовото е, че за разлика от доста други свои сътрудници, французите от Renault взеха решение да не обособяват електрическите автомобили си под друго име. Ето за какво Megane E-Tech не е просто новият Megane, както може би някои от нас са си помислили. Това е електрически Megane. Първият подобен.

ИНТЕРЕСНО И НЕТИПИЧНО

Прилича на кросоувър, това е първото, което ни направи усещане. Вече не приказваме за типичен хечбек пропорции, а за повдигнато окачване и по-висока структура на купето. Всичко това е умерено, тъй че да не се натрапва с непотребна показност и нетипично огромни размери, които не биха подхождали на името Megane.

Бихме го определили като забавен за гледане и въпреки всичко стилен автомобил. Особено ни впечатлиха големите 20-инчови колела, които в духа на електрическата подвижност са много тесни, с което се понижава аеродинамичното противодействие, както и съпротивлението при придвижване.
 Снимка 590069

Останалите акценти от външния тип са присъщите фарове, златистите детайли в броните (само в горните равнища на оборудване), тънкият заден стоп, новото лого на Renault, както и скритите дръжки.

Отзад те са поместени в задната колонка, което е съвсем стандарт в наши дни, само че предните са скрити в самия корпус на вратата и се демонстрират благодарение на електромотор. Звучи претенциозно и излишно, само че наподобява добре, понижава съпротивлението и почтено казано е комфортно. Интересното в тази ситуация е, че французите са помислили за моментите на обледеняване на купето през зимата и са снабдили дръжките с мощ, задоволителна да разбие леда, с цел да ви разреши въпреки всичко да влезете на топло.
 Снимка 590067

Вътре също е забавно и нетипично, без да ни шокира ненужно и да се чудим дали сте в автомобил или сте попаднали измежду декора на Стар Трек. Интериорът заплаща известна цена за положителния външен тип, като това се показва в незадоволителното място за главата на по-високи пасажери откъм гърба, както и за оскъдното задно стъкло, което затруднява паркирането. Именно поради него, французите са създали особено огледало за назад виждане, което с натискането на бутон се трансформира от общоприетоо огледало в екран, обвързван с камера откъм гърба.

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация : Megane E-Tech EV60 Работен размер : - Мощност : 220 к.с. Въртящ миг : 300 Нм Ускорение : 7.4 сек. до 100 км/ч Максимална скорост : 160 км/ч Максимален пробег (WLTP) : 450км Капацитет на батерията : 60 кВчБазова цена: 89 300 лева.
Воланът пък е елипсовиден, а не кръговиден, а зад него има " комбинация " от екрани във формата на буквата L. Като се загледаме, незабавно излиза наяве, че това са просто два екрана, единия в хоризонтално, а другия във отвесно състояние, само че дизайнерите са се постарали много цялата система да е насочена към водача, което пък да го накара да се усеща като в кокпит.

Харесва ни и това, че зад кормилото не е " празно " както при някои електрически автомобили, разполагащи с дребен и минималистичен екран.

Много точки Megane E-Tech печели поради това, че употребява услугите на Гугъл за своята навигация, която се ъпдейтва в действително време. Това значи, че постоянно можем да разчитаме на настояща информация за трафика, ремонтите, както и на най-новите карти на всички места по света. 

Малко чудноват е кръглият бутон за избор на другите режими на работа на електромотора, ситуиран на кормилото. Удобен е за прилагане, само че извънредно доста наподобява на нещо, с което се започва автомобила. Така или другояче, за хората, които не са привикнали толкоз доста с моделите на Ferrari, не мислим, че ще е проблем.
 Снимка 590071

Другото, което ни изненада, е съществуването на пера зад кормилото, като тези, с които се сменят предавките на обичайните коли. Оказа се, че в Megane E-tech те се употребяват, с цел да изберем равнището на рекуперация при прекъсване и придвижване по инерция.

КИЛОВАТИ

Renault Megane E-Tech се предлага в две версии на задвижващата система - със 130 и с 220 к.с. Ние карахме по-мощната от двете в най-високото равнище на съоръжение iconic, която стартира от 92 300 лв., само че преди някой да се е стреснал, прецизираме, че базовата цена на Megane E-Tech стартира от по-разумните 69 190 лв..

Въпреки това, чувството от 220 к.с. е доста по-приятно. Колата има единствено предно предаване, само че това е задоволително, с цел да се изстреляме напред и количеството на серотонин в организма ни да се усили до приятни за нас равнища. Наличието единствено на две задвижващи колела въпреки всичко значи, че през зимата би трябвало да сме една концепция по-предпазливи и да се надяваме, че електрониката знае какво прави и няма да ни накара да търсим хора, които да ни избутат, когато сме затънали в някоя преспа.
 Снимка 590068

Колко километра изминава с едно зареждане е може би най-важният въпрос в света на електрическите автомобили. При Megane E-Tech отговорът е " към 400 ". При повече усърдие и оптимална външна температура, може да се реализиран каталожните WLTP данни от 450 км, само че по-реалистично е да приемем, че имаме опция да изминем 390-400 км. Пък и в последна сметка не боли да ни остане малко заряд, когато спрем за зареждане, дори е добре за батерията.

Може да : ни накара да забравим класическия Megane

Не може да : ни шокира с нищо

Липсва му : 4х4

Максималната скорост от 160 км/ч не я достигнахме, само че със 140 км/ч колата се усеща отлично на автомагистрала, като че ли постоянно е била там. Особено ни харесва, че Megane E-Tech не се усеща като батерия на колела, като в тази ситуация визираме тежестта. Колата тежи 1700 кг, което за електрически автомобил с тези размери и подобен пробег, е превъзходен индикатор. А и това го прави доста по-приятен за каране по извънградски пътища с много завои.
 Снимка 590066

Всеки собственик на електрически автомобил, напълно естествено, би трябвало да намерения и за неговото зареждане. Megane E-Tech се предлага с 40 и 60-киловатова батерия и може да бъде зареден и от общоприет контакт вкъщи, само че в този случай времето за цялостно зареждане на батерията ще ни отчае изцяло, тъй като ще отнеме към 30 часа. Което пък осмисля покупката на 7.3-киловатово домашно зарядно, с което внезапно времето за зареждане пада на девет часа, а това на процедура е една нощ.

Ако пък нямаме гараж и имаме намерение да използваме главно обществени зарядни, сюжетът е още по-позитивен от един до три часа според от съответната станция.
 Снимка 590072

Доста самоуверено е от страна на Renault да употребяват потвърденото име на Megane за чисто нов електрически автомобил. Това съставлява сериозен риск в света на консервативния човек. В случая считаме, че рискът е оневинен и въпросният индивид няма от какво да се тормози.
 Тест драйв, Renault Kangoo и умеенето да владееш практичността до съвършенство
Renault Kangoo - доста повече в сравнение с чакаме

Когато автомобилът е удобен до съвършенство

Ако пък новостите и технологиите толкоз доста го плашат, общоприетият Megane продължава да се продава. Поне към този момент. Истината е, обаче, че Megane E-Tech ни накара да забравим за стандартния модел, като че ли в никакъв случай не е съществувал. А не е ли това главната задача на електрическите автомобили? Да забравим остарялото, да се разчупим, да спрем да бъдем консервативни и да продължим напред в бъдещето. Да, то може да ни носи известна неустановеност, само че пък е забавно и вълнуващо. Точно какъвто е и Megane E-Tech.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР