Има и добра новина - броят на безработните в тази

...
Има и добра новина - броят на безработните в тази
Коментари Харесай

30-годишните младежи у нас все още живеят при мама и тате

Има и добра вест - броят на безработните в тази група понижава. Младежите у нас си избират най-вече да работят в областта на охранителната активност и търговията. Според специалисти през идващите години тези позиции ще стават все по-примамливи поради изменящия се пазар на труда, защото работодателите към този момент са склонни да наемат младежи и без опит, на които да оферират положителни условия, стига единствено да желаят да работят.

С висше обучение са 36% от младите сред 25 и 34 години, а рано напусналите обучение на възраст от 18 до 24, са 9%. 75% от младежите с някаква степен на обучение, владеят непознат език.

 

За младежите, които нито учат, нито работят, си има абревиатура - „ NEETs ”. По последни данни на Евростат такива са приблизително 12% от младите на възраст сред 15 и 29 години. Странно или не, този феномен се следи най-вече в Южна Европа и на Балканите. И тук обаче има изненада - нашите младежи не са най-мързеливите. Ние сме " едвам " на четвърто място в класацията на безработни младежи - след Гърция сме. Най-малко работа си търсят младите в Румъния - близо 20 %, а най-нисък е процентът им в Нидерландия – едвам 4. И положителните вести не свършват дотук - България е една от страните, в която неактивните младежи са намалели най-вече – с 10% за 10 години.

 

Пазарът на труда в България очевидно става по-примамлив, тъй като все по-малко хора споделят, че желаят да изоставен страната - младежите, които се оглеждат за благоприятни условия отвън граница, са към този момент под 30%, а 18% биха сменили обитаемото си място и биха избрали за живот по-големия град пред по-малкия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР