Има хора, които са изтъкани изцяло от злоба. В душевната

...
Има хора, които са изтъкани изцяло от злоба. В душевната
Коментари Харесай

България: Злобата, грозотата и лъжата около нас

Има хора, които са изтъкани напълно от завист. В душевната си конструкция очевидно нямат друга страст. Реагират на всичко – на всяко мнение, на всеки жест, на всеки изгрев и на всеки залез – само със несгода. Удивителен театър...

Такива хора в България винаги е имало, само че трябваше да пристигна епохата на интернет, с цел да станат те забележими и влиятелни; да се оформят като обособена субкултура. И даже да излъчат народни представители в българския парламент.
Каква е задачата
Поведението им е ориентирано към това да се унищожи всяка опция за съзидателно деяние, всяка опция за съдействие и всяка опция за възпитание. Целта на сходно държание е постигането на задоволително безпорядък и боязън, та народът да се провикне: „ Да пристигна някой огромен батко да ни оправи, а ние да му се кланяме доземи ”.

Тези неща са, почти, известни. Не се случват единствено у нас, въпреки всичко. Не постоянно обаче се правят оценка по достолепие две неотменими, същностни характерности на злобното държание: неговата грозота; и неговата интимна съгласуваност с лъжата. Трябва да разберем относителната тежест на тези характерности, с цел да можем да стигнем до извода, какво да вършим.
Когато някои следват идея
Част от депутатите на ИТН и „ Възраждане “ очевидно не могат да си показват, че може да има политици, които следват дела, а не – алчността си, да вземем за пример. Затова наскърбяват всички и изключително тези, които настояват, че не са в политиката, с цел да крадат. А в Народното събрание имат прекомерно грозно държание или най-малко такова, което не дава отговор на визиите за почтено държание.

Грозотата – това е разпокъсването на самата опция да има естетика, симетричност и равновесие. Лъжата е нейна интимна партньорка, защото тя, на собствен ред, раздира самата опция хората да си имат вяра и по този начин да могат да градят общности, в които да живеят в естетика, симетричност или равновесие.

В колкото и отворени писма украинските българи да молят управлението на ПП „ Възраждане “ да спре да твърди, че са преследвани, изтребвани и угнетявани от украинците – резултат няма да има никакъв. Разбира се, „ възрожденци ” и „ итенейци ” настояват, че не лъжат, а показват „ различни обстоятелства ”. С това ни връщат в 2016 година, когато новоизбраният президент Тръмп  рече, че на неговото встъпване в служба е имало повече хора, в сравнение с тази на Обама. Всички медии извадиха фотоси, които посочваха, че публиката на Обама е била най-малко 1/3 повече.
Алтернативни обстоятелства
„ Президентът Тръмп не излъга, просто даде различни обстоятелства ”, рече неговата тогавашна говорителка. И бе на часа съсечена от водещия на съответното предаване на Си Ен Ен: „ Няма такова нещо като различни обстоятелства. Има обстоятелства и има неистини ”.

Всъщност тъкмо тук е огромната оригиналност на днешната обстановка. Злобата и грозното държание постоянно са били към нас. Това, което е ново, е убеждението, че злобата и грозотата стават законни, в случай че всеки има право на лични обстоятелства – в случай че обстоятелствата могат да варират тъкмо толкоз, колкото мненията, харесванията и нехаресванията. На „ възрожденци ” повече им харесва българите в Украйна да са угнетявани от украинците и – фокус, мокус, препаратус – те са. Не им харесва в Украйна руснаците да убиват цивилни и - несъмнено - цивилни там не са убивани. Всички фрагменти на съответните трупове са „ режисура ”.
Има ли лек?
Какво да се прави? За злобата и грозотията си има фолклорен лек, прочут от епохи: не ги допускаш да влезнат в теб и те, отскачайки на назад, удрят тези, от които са тръгнали. Този лек, обаче, в днешно време не е задоволителен, защото злобата и грозотията влязоха в съюз с лъжата, което ги прави същински публично рискови.

Затова към националните лекове би трябвало да прибавим и лекарство от арсенала на модерното време: да пренасочим образованието по този начин, че да можем да се оправим с лъжата, с „ различните обстоятелства ”, с „ пост-истината ”.

Ако успеем да сторим това, лошотията и грозотията ще си се приберат в нормалните фолклорни рамки, в които ще могат да бъдат удържани с нормалните фолклорни ограничения.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР