Има граждани, които не могат да си позволят енергийно обновяване

...
Има граждани, които не могат да си позволят енергийно обновяване
Коментари Харесай

Обмислят промяна в помощта за отопление

Има жители, които не могат да си разрешат енергийно възобновяване на домовете си и които получават енергийни помощи. Идеята е механизмът да се промени по този начин, че да се получават не месечни помощи за отопление, а една помощ за възобновяване, което ще докара до понижаване на разноските, тъй че да няма нужда от обществена помощ. Това съобщи шефът на дирекция „ Жилищна политика “ в Министерството на районното развиване и благоустройството Добромир Василев.
 
Следващата и най-важна промяна, която би трябвало да бъде осъществена, е основаването на Национален декарбонизационен фонд от Министерство на енергетиката, който да набира средства и да финансира стратегии за енергийна успеваемост в жилищния сграден фонд, сподели Добромир Василев по време на конгрес.

Той подсети, че изискване за приемането на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност е провеждането на промени, като са заложени такива и във връзка с енергийната успеваемост на жилищните здания. Вече е завършена първата от тях – признати са нужните промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност за по-лесно взимане на решения от притежателите.
 
Според него е нужна по-добра поддръжка на жилищните блокове. Гражданите, които живеят в тях, би трябвало да мислят, че са съсобственици в постройките, а освен притежатели на жилищата си в тях. Това сподели шефът на дирекция „ Жилищна политика “ в Министерството на районното развиване и благоустройството Добромир Василев. Той се обоснова с съществуването на здания, пред които могат да се видят коли на стойност, равняваща се на нужната сума за обновяването на блока, до момента в който положението на входовете им е неприятно. Василев даде за образец и жилищни здания, при които можеш да минеш през неугледни общи елементи, с цел да стигнеш да жилища със модерно и удобно обзавеждане.

Санирането към този момент няма да е гратис за всички

Повишаването на интереса към стратегиите за енергийна успеваемост на жилищния сграден фонд беше обвързвано с даване на 100% безплатна финансова помощ, подсети Василев. И добави, че това реализира стремежи резултат, само че изкриви пазара. Използването на напълно обществени средства води до неспособност за реализиране на огромен брой актуализирани многофамилни жилищни здания. Няма по какъв начин с 1,5 милиарда лв. да се обновят 50 000 – 60 000 здания, както се случва в други страни.
 Министерство на регионалното развитие Министерство на регионалното развитие
С наличните средства може да се санират към 700 – 800 здания. За да стигнем до цялостното възобновяване на сградния фонд, би трябвало да избягаме от 100% безплатна финансова помощ, другояче ще са ни нужни 70-80 години за обновяването му. Имаме потребност от развиване на частния бизнес и включване на финансови институции, с цел да могат да се финансират планове за възобновяване на постройките, в това число банково, съобщи той.
 
Добромир Василев обърна внимание, че последното броене на Национален статистически институт е посочило, че едвам по 25% от жилищата, а не от постройките в страната, са приложени някакви ограничения за повишение на енергийната успеваемост. Той уточни, че поради сложното реализиране на 100% единодушие и съществуването на необитаеми жилища част от жителите са подхванали ограничения по отчасти саниране и това се вижда от постройките, които наподобяват като „ леке до леке до леке “. Въпреки това, огромна част от притежателите виждат резултата и са склонни да реновират жилищата си, само че към момента няма настройка за изцяло възобновяване.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР