Има голям недостиг на медикаменти в 25 от 27-те европейски

...
Има голям недостиг на медикаменти в 25 от 27-те европейски
Коментари Харесай

Здравният министър с изказване за недостига на лекарства: „Ако се наложи, ще приложим тежки санкции”

Има огромен дефицит на лекарства в 25 от 27-те европейски страни, казусът е общоевропейски. Това разяснява здравният министър Асен Меджидиев. Той добави, че вносът на лекарства, изключително на създадените в страните от Европейски Съюз, е усложнен.
Прочетете още
„ Ние активизирахме нашите производители да компенсират. Отделно, организирах диалози с Асоциацията на паралелните вносители и имам информация, че множеството лекарства са контрактувани за началото на другата седмица ”, изясни Меджидиев.

Министерството на здравеопазването е направило организация по този начин, че да влязат спомагателни количества за зареждане на аптеките. „ Проверяваме всички наличия по складовите ни бази при търговците на едро и това какви съобщи има постъпили от аптеките ”, акцентира той.

Тази заран в отрасловото ведомство е разискван разновидността да бъде наложена цялостна възбрана за експорт на всевъзможни лекарства за период от един месец. „ Не е законосъобразно, защото европейските конвенции са такива, че сходна възбрана може да се постанова единствено при изключителна епидемиологична конюнктура ”, обясни Меджидиев.

Здравният министър е получил информация, че избрани компании ще подсигурят още в понеделник съществуването на антибиотици. „ Най-важен сега е дефицитът на антибиотици, антиперитици, антидиабетни и антихипертензива. С напъните, които поставяме, съм сигурен, че в България ще реализираме резултати. Всичко е мобилизирано в тази посока ”, увери той.

„ Искам да видя в аптеките, където има неналичия, дали са заведени претенции към търговците на едро за съответните лекарства. Съответно - в случай че търговците ги имат на складовете, дали извършват настояванията на аптеките. В противоположния вид ще се наложат доста тежки наказания. Ако хванем подобен търговец - непосредствено лишаване на лиценз ”, предизвести министърът.

Припомняме, че Пловдив също не изостава и дефицитът на лекарствени артикули се задълбочава от ден на ден. Причината по тази причина е, че търсенето им тази година е двойно по-голямо спрямо декември 2021 година. Към този миг на пазара липсват 23 антибиотични суспензии за деца от общо 42. В аптеките няма всички пет типа Аугментин, четири типа Амоксиклав, Азатрил, Бисептол, Зинат, Медоклав, Панцеф, Цефаклор, Валдоцеф и други В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват. Комбинирани проби за грип и Ковид също не са налични.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР