Има големи прилики между руския президент Владимир Путин и Адолф

...
Има големи прилики между руския президент Владимир Путин и Адолф
Коментари Харесай

Историк: Има големи прилики между Путин и Хитлер


Има огромни прилики сред съветския президент Владимир Путин и Адолф Хитлер. Това твърди известният историк Тимъти Снайдер. Според него и двамата водачи имат фашистки характерности, а дейностите им са доста сходни, написа немското издание „ Фокус “.

След началото на война в Украйна историческите съпоставения сред Адолф Хитлер и Владимир Путин зачестиха. Досега съветският президент неведнъж беше сравняван с някогашния руски деспот Йосиф Сталин. Американският историк Тимъти Снайдер обаче вижда някои плашещи прилики сред Путин и Хитлер.

Въпреки че други специалисти предизвестяват, че сходно съпоставяне е прекомерно извънредно, Снайдер разказва съветския президент като фашистки водач в изявление за списание „ Шпигел “. Историкът стига до тази оценка въз основа на няколко признака, които съгласно него оправдават изцяло едно такова съпоставяне.

На първо място Снайдер показва, че Владимир Путин в никакъв случай не е крил възхищението си от фашисткия мъдрец Иван Илин . В продължение на 20 години съветският президент цитира на драго сърце индивида, който назовава Мусолини и Хитлер „ спасителите на Европа “ . Сега философията на Илин е в основата на путинизма.

Снимка: Getty Images


Според Снайдер обаче има и структурни характерности, които потвърждават приликата сред Путин и Хитлер. От една страна в Русия волята за господство надвива над разсъдъка, а от друга - има основан фетиш към насилието и незачитането на закона.

Освен това, в качеството си на водач, Путин постоянно е над институциите, не е основал своя партия и няма проект за предаване на властта. „ Всички тези черти са присъщи за фашистките режими “ , изяснява историкът.

Снайдер акцентира също по този начин, че сходни съпоставения с Адолф Хитлер се вършат най-вече от украинците. Въпреки това е значимо да се даде публичност на тази оценка, с цел да не се изгуби реалистичния взор върху историята, написа още „ Фокус “.

Снимка: Getty Images


Американският историк е безапелационен, че фашизмът и Путин не би трябвало да се трансформират в тематика табу . „ Ако не е разрешено да се приказва за Адолф Хитлер, тогава ние не можем да обсъждаме и други аспекти от фашизма. Казвам единствено, че има исторически феномен, наименуван фашизъм, както има и съветски фашизъм “, изяснява още историкът.

Той също по този начин акцентира, че има цялостното съображение да опише Путин като фашистки водач , поради употребяваните от него подходи. Така да вземем за пример, съветският президент постоянно залага на теориите на конспирацията – твърди, че Западът желае да унищожи Русия. Начинът, по който Путин назовава украинците „ сатанисти “, пренебрегва интернационалното право и депортира хора, също се дефинират като фашистки подходи .

Графит на стена в Полша, изобразяващ Владимир Путин като Адолф Хитлер
Снимка: Getty Images


„ Но не е наложително тази история да се повтаря. В последна сметка към момента има място за маневриране “, изяснява Снайдер. Според него „ всеки, който познава историята, схваща заплахите и опциите, които съществуват “.

„ Историята демонстрира, че нещата, които в никакъв случай не сме считали за вероятни, в действителност се случват. Но това ни демонстрира също по този начин, че може да има и по-добри други възможности ”, споделя още американският историк.

Хайнрих Август Винклер въпреки това обаче остро подлага на критика сравнението сред Путин и Хитлер и се притеснява, че нацистките закононарушения ще бъдат сложени в вероятност. Винклер не назовава Путин „ втори Хитлер “, само че вижда „ черти от войната на Хитлер в унищожителните дейности на Путин в Украйна “.

Снимка: Getty Images


Кристофър Кларк е на сходно мнение. Той пък изясни в ефира на немската телевизия ZDF, че сходни съпоставения сред Путин и Хитлер биха довели до задънена улица , защото приликите постоянно са единствено лимитирани и частични.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР