Има едно нещо, което искам да коментирам - генезиса и

...
Има едно нещо, което искам да коментирам - генезиса и
Коментари Харесай

Телериг на Васил Терзиев започва като дъщерна фирма на ДС. Първият му милион също е от ДС

" Има едно нещо, което желая да разясня - генезиса и триумфа на " Телерик ". По две аргументи. Първата е, тъй като за следващ път се постанова внушението, че почтен триумф в България няма. Зад всичко прозират генерали и куфарчета, " непочтен " и " фаворизиран " старт ". Това написа преди десетина дни във Facebook Васил Терзиев, претендент за кмет на София на ПП-ДБ и " Спаси София " и съосновател на " Телерик ".
Реакцията му беше предизвикана от медийни изявления, които припомниха думи на неговия съучастник Светозар Георгиев от 2007 година, с които той споделя, че при основаването си " Телерик " е получила помощ от компанията на неговия татко.
 

Въпросът " прозират ли генерали и куфарчета ", който слага Терзиев, е напълно логически.  

И отговорът му е - да.

" Телерик " стартира като дъщерно сдружение на оръжейната фирма  " КИМКООП ТРЕЙДИНГ ", специализирана в производството на оптични уреди, които се употребяват за производството на оръжие, лазерни системи и медицински устройства. Тя стартира активността си още през 1990 година като " КООПЕРАЦИЯ КИМКООП ". Сред първичните кооператори, с изключение на Георги Георгиев - бащата на Светозар, са още 8 души. Четирима от тях към този момент са разкривани като щатни чиновници на Първо основно ръководство на Държавна сигурност с решения на Комисията по досиетата. 

" Телерик " получава първия си милион точно от " КИМКООП ТРЕЙДИНГ ".

Документите от основаването на " Телерик " са налични в комерсиалното досие на компанията и в тях се откриват очевидни директни връзки с компании на хора, които са били част от комунистическите секрети служби, а бързо след прехода стават сполучливи предприемачи в бранша на оръжейната индустрия. Историята, в случай че гледаме документите, е много забавна.

Ето и документалната история: 

На 13.07.2005 година Софийският градски съд вписва в Регистъра на комерсиалните сдружения акционерно сдружение " Телерик " АД. Дружеството е със Съвет на шефовете Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев, Христо Косев и… Георги Георгиев (бащата на Светозар Георгиев). Уставът от учредителното заседание на " Телерик " АД, извършено 4 месеца по-рано (17.03.2005 г.), демонстрира още едно ходило от историята на триумфа.

Чл. 1, алинея 3 от устава на " Телерик " гласи: " Телерик “ АД е дъщерно сдружение по смисъла на член 277, алинея 3 от Търговския закон на " КИМКООП ТРЕЙДИНГ " ООД, гр. София, вписано в комерсиалния указател при Софийски градски съд по ф.д. №4421/2001 година и по този начин част от " КИМКООП ГРУП ".

" КИМКООП ТРЕЙДИНГ " е компания, профилирана в производството на оптични уреди, които се употребяват за производството на оръжие, лазерни системи и медицински устройства. Тя стартира активността си още през 1990 година като " КООПЕРАЦИЯ КИМКООП ". Сред първичните кооператори, с изключение на Георги Георгиев - бащата на Светозар, са още 8 души. Четирима от тях към този момент са разкривани като щатни чиновници на Първо основно ръководство на Държавна сигурност с решения на Комисията по досиетата.

Това са Александър Трифонов, Христо Караколев, Красимир Стоянов и Златко Златев. Съдебните регистри по решението за регистриране на " Телерик " АД съхраняват и други елементи от пъзела - при започване на пътя, когато за всеки е най-тежко: На 12.07.2005 година Георги Трифонов Георгиев - шеф на " КИМКООП ТРЕЙДИНГ " ООД, подава заявление, с което желае съдът да впише " прекачване на дружество, съставляващо активност по произвеждане и търговия със софтуерни артикули от " КИМКООП ТРЕЙДИНГ " на " Телерик " АД “.

Към заявката е показан и контракт за прекачване – подписан сред татко и наследник – Георги и Светозар Георгиеви. В член 1 от контракта е записано, че " КИМКООП ТРЕЙДИНГ " трансферира на " Телерик " свое дружество като цялост от права, отговорности и в действителност връзки, съставляващо част от активността на " КИМКООП ТРЕЙДИНГ " и обособено като активност по произвеждане и търговия със софтуерни артикули.

В документите са приложени ведомости и салда с активите и пасивите, които се трансферират от компанията " майка " на дъщерната компания. От ведомостите се вижда, че Васил Терзиев, както и тримата му другари, са чиновници на " КИМКООП ТРЕЙДИНГ ". Именно като чиновници на предприятието за оптична техника те са трансферирани на " Телерик ". В правосъдните архиви се вижда, че Васил Терзиев става чиновник на " КИМКООП ТРЕЙДИНГ " на 1.10.2002 година и е подобен и през юли 2005 година, със заплата от 824 лева Любопитна детайлност е, че чиновници на " КИМКООП ТРЕЙДИНГ " са освен 4-мата другари, само че и сестрата на Васил Терзиев – Надежда Терзиева. Тя стартира работа в " КИМКООП " през април 2004 година

При прехвърлянето на активността за софтуерни артикули на " КИМКООП ТРЕЙДИНГ " в новосъздавеното сдружение " Телерик " се трансферират 39 чиновници, валутна сметка със 157 400 $ (256 410 левова равностойност), взимания от клиенти на стойност 159 157 лева, компютри, компютърни конфигурации и програмни артикули с балансова стойност  84 594 лева (128 995 лева покупна стойност).

Това са получени непосредствено активи на стойност 500 хиляди лева от фирмата-майка на дъщерната компания. Отделно 1 315 486 лева са описаните доходи и облага за първите 7 месеца на 2005 година на отдел " програмни артикули " на " КИМКООП ТРЕЙДИНГ ", който отдел се трансформира в " Телерик ".

Това е историята на първия милион на " Телерик ", забележима в Търговския указател и решения на съда. Според видяното в документите, " Телерик " не започва от ентусиазма и 4 подарени бюра, а стартира живота си като отдел в една от сполучливите компании - част от оръжейния комплекс на България. Фирма, която е част от съзвездие компании на чиновници на Държавна сигурност, част от научно-техническото разузнаване, които бързо след измененията са станали сполучливи предприемачи с предприятия, част от оръжейната индустрия.     " Историята за това по какъв начин ни приюти бащата на Зарко в една празна стая в офиса му. За това по какъв начин сме мъкнали подарените ни бюра на тил в 6 етажна постройка " (В. Терзиев, Facebook, 5.07.2023 г.).
 

Интересна детайлност се открива още в устава на " КООПЕРАЦИЯ КИМКООП ", където е записано: Чл. 27. Кооперацията реализира разнообразна обществена активност, ориентирана към: 2. вдишване напълно или отчасти разноските за: - прехрана на децата на членове-кооператори в детските и образователни заведения ".

Девет години след вписването в Търговския указател " Телерик " АД е продадена от притежателите ѝ – Васил Терзиев, Бойко Яръмов, Христо Косев и Георги и Светозар Георгиеви, за 263 млн. $.

Как се случва това - разказът на Терзиев във Facebook е следният:

" И когато пораснахме и се закрепихме, се отделихме. Това стана през 2005 година, когато стигнахме 3 млн. $ оборот. След 3 сложни години, само че все нагоре - 2002 с 20 хиляди $ оборот, 2003 с 250 хиляди $, 2004 направихме 1 млн. $ доходи. Това са обстоятелствата. И тези обстоятелства са гледани под лупа от вложител като Summit Partners, които вложиха в Телерик през 2008 година Който най-малко поне схваща от бизнес, знае през какъв развой минава всяка една компания, в която влага водещ американски 30-милиарден фонд за рискови вложения. Инвестицията в Телерик беше в българското сдружение и беше една от дребното в Източна Европа. Това е доказателство каква компания бяхме построили с сътрудниците. И от която всички ние, които бяхме в основата на триумфа на Телерик, продължаваме да се гордеем. И в която в никакъв случай не е имало Държавна сигурност пари. Имало е наши пари и инвестиция на Summit Partners. Ако някой твърди друго – лъже. А с цел да потвърдя всяка дума, аз нямам никакъв проблем да отида на детектор на лъжата и да се види истина ли е написаното горе или не ".

 

Инфо: actualno.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР