Има еднакъв правен риск за водене на разследване както срещу

...
Има еднакъв правен риск за водене на разследване както срещу
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Има еднакъв риск при разследване срещу главния прокурор и председателя на ВКС

Има идентичен " юридически риск " за водене на следствие както против основния прокурор, по този начин и против ръководителите на висшите съдилища. Това съобщи министърът на правораздаването Данаил Кирилов пред публицисти преди откриването на кръгла маса, представен от Дневник.

" Сами разбирате, че не е елементарно един първоинстанционен арбитър да постанови неоправдателна присъда против началника си – ръководител на Върховен съд ", обърна се Кирилов към представителите на медиите и продължи: " Не, не обяснявайте, че има друга йерархична взаимозависимост. Не желая да водим такива разногласия. Може, случвало се е! Може да не е в България, само че се е случвало в други правни системи ".

Кирилов сподели, че не желае да влиза в спор и за това кой желае въвеждане на механизъм в закона, който да разрешава следствие против " тримата огромни " в правосъдната власт – основния прокурор и ръководителите на Върховния касационен (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), а освен против основния прокурор.

Малко по-късно той откри кръгла маса в Националния институт на правораздаването, на която два дни ще се разисква осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по каузи против България. Те са свъзрани главно с неефективното наказателно произвеждане в България и неналичието на гаранции за без значение наказателно следствие против основния прокурор.

Кирилов изясни, че в пътната карта, призната през юли м.г., когато той не е бил министър, на съвет за правосъдна промяна с присъединяване на представители на неправителствени организации категорично била записана " Мярка 40 ", в която се приказва за основния прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

" Също дано да съобразим и Конституцията, в която в частта правосъдна власт статутът на тримата огромни постоянно е бил равно открит. Имаме най-малко пет правила, които разясняват статута на основния прокурор, председатля на Върховен административен съд и Върховен касационен съд ", съобщи още Кирилов.

" Действайки систематично, действайки разумно, в моето предложение е очакван режим за " тримата огромни ". Въпрос на спор е – дано този спор бъде оптимално спокоен, необятен и обстоен, да вземат присъединяване всички заинтригувани, да изразят мнение и българският парламент ще би трябвало да вземе дефинитивно решение във връзка с тримата дружно или на основния прокурор ", съобщи правосъдният министър.

По думите му първата среща предходната седмица, на която бяха представени предложенията за промени, е желал да реализира оптималната гласност на разискването. Още тогава стана известно, че доста от поканените да вземат присъединяване не са получили авансово копие от документа и няма по какъв начин да изложат умело мнение, без да са осведомени в елементи и в точния момент с предложенията. Заради това бе избрана още една дата – 24 юни, на която ще се организира повторна среща.

" Създаде се взаимоотношение сред изпълнителната и законодателната власт. Ежегодно Министерството на правораздаването показва долад за осъществяването на решенията, което е нов механизъм за взаимоотношение. Бих споделил, че законодателят до момента е реагирал съответно в тази връзка и постоянно е давал приоритет на законодателните начинания за осъществяването на решенията ", съобщи при откриването на кръглата маса през днешния ден Кирилов.

" За нас е значимо да потвърдим пред сътрудниците си висок стандарт и съвестност на вътрешния режим за подготвеност да се извършват тези решения, тъй като бихме желали да бъдем еднакъв, пълновръстен член на Европейски Съюз и се надявам нашите сътрудници да ни зачетат за подобен ", добави министърът на правораздаването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР