Има един виц, знаете ли го: Айше и Манго щели

...
Има един виц, знаете ли го: Айше и Манго щели
Коментари Харесай

Глобите за псуването на стадиона - между превъзпитанието, рекета и академията за футболни поети

" Има един анекдот, знаете ли го: " Айше и Манго щели да се женят. Преди първата брачна нощ Манго споделил " Айше, уповавам се, че си девствена ", а тя дала отговор " Дано, нека, но едва ли ". Такава е и нашата работа - нека, нека, но едва ли "...

Така в типичния си жанр президентът на " Славия " и член на изпълнителния комитет на футболния съюз Венцислав Стефанов завършва коментара си пред " Дневник " за новите наказания за клубовете в българския футбол. Преди ден Дисциплинарната комисия към БФС, сезирана от комисията " Етика и феърплей ", наложи санкции за 9000 лв. на четири клуба поради " нецензурни и вулгарни викания " и издигнати транспаранти.

Активизацията от страна на футболния съюз пристигна след апел точно от " Славия ". И провокира вълна от разнопосочни реакции - одобрителни, сериозни, иронични...

Целта на БФС е да се постави завършек на цинизма и грубите обиди по трибуните по време на мачовете. Някои клубове обаче виждат във възпитателните ограничения " рекет ", а почитателите - цензура.

Идва ли краят на простащината

" Вие бихте ли си завели дамата и детето на стадиона? Не бихте ", сподели Стефанов пред " Дневник ". Тъкмо той и " Славия " желаеха за взимане на строги ограничения, с цел да може на стадионите да има " ведра атмосфера ". Призивът пристигна с декларация след гостуването на " Левски ", където президентът на белите се оплака, че е бил обиждан грозно.

 Президентът на
© LAP.bg

Президентът на " Славия " и член на изпълнителния комитет на БФС Венцислав Стефанов приветства новите ограничения

Две седмици по-късно комисията за нравственос и феърплей разгласи, че приема позицията на " Славия ". " Комисията предлага на способените органи в БФС да уведомят футболните клубове да подхващат съответните ограничения, за недопускане и попречване на потреблението на нецензурни викания и издигането на плакати с вулгаризми, непреводими за децата и юношите, присъстващи на срещите от шампионатите по футбол на България ", оповестиха от комисията на 13 септември.

И след десетия кръг в Първа лига заваляха санкциите. Четири клуба са глобени с по 1000 лв. поради " нецензурни и вулгарни викания " и издигнати транспаранти. Макар " Славия " да е измежду първите наранени, Стефанов приветства новите ограничения.

" Биеш, падаш, все едни и същи идиоти наскърбяват. За какво да си корав почитател, като не си дал нищо за спорта, а единствено искаш. Как го искаш бе, мойто момче? Нищо не идва безплатно. Ако клубовете считат, че ще просперират с такива почитатели... ", разяснява Стефанов.

По думите му значима роля би трябвало да има и полицията, която да изземва плакати с нецензурни послания. " Веднъж вечно би трябвало да станем естествена страна с естествени хора. " Въпреки това, както излиза наяве от историята за Айше и Манго, той не е уверен, че санкциите ще доведат до триумф. Но е безапелационен, че би трябвало да се опита.

Вулгарността като субективно разбиране

В правилника за сегашния сезон се споделя: " Клубовете, треньорите, състезателите, ръководителите и членовете на клубовете, са длъжни да съблюдават правилата на Етичния кодекс, Хартата на поддръжниците, преданост, почтеност, честност, доброжелателност, правилно държание и спортсменско държание. "

В последните кръгове по стадионите зачестиха офанзивите против БФС и президента Борислав Михайлов. По време на семейството против " Левски " последователи на " Берое " бяха издигнали голям транспарант с надпис " Каква орис да си прислужник на Домус ага... БФС оставка ".


© LAP.bg

" Берое " беше санкциониран с 6000 лв. след мача с " Левски "

Ден по-късно старозагорци се оказаха с най-голямо наказване - 1000 лв. за " нецензурни и вулгарни викания " и повдигнат транспарант, както и 5000 поради несъобразяване с предписание на делегата.

" ПФК Берое възприема новите наказания като рекет върху клубовете, защото тези санкции са прекомерно огромни и тези пари могат да се употребяват ползотворно за развиването на клубовете и подобряването на техните бази ", оповестиха от " Берое " пред " Дневник ".

Координаторът за връзка с почитателите в клуба - Александър Мечев, сподели, че старозагорци ще изпратят питане до БФС защо се постанова санкцията от 5000 лв.. " Нито аз, нито някой различен от виновните лица сме били предупреждавани. Казано на смешка, делегатът може да е помолил някое от момчетата на пистата транспарантът да бъде свален ", съобщи той пред " Дневник ".

Според него е необичайно за какво по време на шампионата внезапно е взето решение клубовете да бъдат предизвестени, че съществуващият устав ще се следи строго и ще се постановат санкции.

Внимавай кого обиждаш

Засега остават неразбираеми критериите кое е нецензурно, вулгарно и неспортсменско. За това алармира и лидерът във Втора лига " Ботев " (Враца). Клубът беше санкциониран с 250 лв. (за Втора лига санкциите са по-малки по отношение на Първа лига) за " нецензурни и вулгарни викания и транспарант ", а транспарантът гласи " Коса се присажда, само че чест - не ".

 Обидният транспарант, вдигнат от почитателите на
Обидният транспарант, вдигнат от почитателите на " Ботев " (Враца)

" Нелепо е клубовете да са пострадали поради закачки на почитателите. Няма по какъв начин да се управлява и цензурира всяко подвикване на стадиона. Пролетта ни глобиха с 5000 лв. за расизъм, поради подхвърляне на един човек в публиката ", сподели изпълнителният шеф на " Ботев " Денислав Георгиев пред " Дневник ".

" Етичното, моралното и положителното държание са относителни понятия и е извънредно неточно да се постановат санкции с съответни финансови измерения за сходни едностранни констатации ", сподели още той и добави: " Според мен е по-добре БФС да се концентрира върху проблемите в детските шампионати, където има резултати от рода на 18 и даже над 20 на нула ".

Глобите за плакати и транспаранти по трибуните не са оригиналност. Не е оригиналност и неразбираемият аршин за налагането им. През пролетта на 2013 година БФС санкции ЦСКА с 5000 лв. поради надписа " Свещи да си купите с нашите пари ", съпроводен от подигравка на Борислав Михайлов. Тогава Дисциплинарната комисия дефинира действието на последователите като " осъществена демонстрация, която е спортно неприемлива ".

Няколко месеца по-късно през 2013 година агитката на " Левски " подвигна транспарант " Смърт за бежанците ", само че санкцията беше 3000 лв..

 Надписът, донесъл санкция от 5000 лв. на ЦСКА през 2013 година
© Юлия Лазарова

Надписът, донесъл санкция от 5000 лв. на ЦСКА през 2013 година

Хиляди поети по трибуните

Затегнатият надзор върху изрече може да има някакъв резултат, само че към този момент се вижда и друга страна - основаването на хиляди поети. В устрема си да бъдат истински, някои последователи, ръководители и клубове " заобикалят " новите правила и иронично се изясняват в обич.

Водачът в Първа лига ЦСКА разгласи, че адмирира " всяка самодейност, която ще способства за развиването на българския футбол ". Според алените обаче с новите наказания " се нарушават скъпи и изконни правила на демокрацията, а точно всеки да има право да изкаже своето мнение ". " Тези наказания могат да имат много неприятни последици за клуба, само че съгласно нас нещата стартират да наподобяват на самобитен диктат от позицията на силата и ограничение правото на почитателите на свободно мислене. "

" Затова призоваваме всички последователи отсега нататък да не наскърбяват и псуват БФС, " Левски " и останалите противници на ЦСКА, а с доста по-позитивен и другарски звук да изричат мнението си за тях. В случай на несправедливи решения на реферите, които ощетяват тима ни, ви съветваме да бъдете учтиви към тях, да не нагрубявате тяхната нежна душeвност и родственици, с цел да не се стига до нови неверни отсъждания против нас. Не обиждайте никого, какъвто и да е резултатът. Не използвайте вулгаризми, а се придържайте към вярното потребление на хубавия български литературен език ", приканиха с подигравка от клуба. И прибавиха, че ще подхващат самодейност за издаването на пособие и справочник на разрешените за скандиране думи, изречения и апели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР