Има един прост трик, за да пазите балансирана диета -

...
Има един прост трик, за да пазите балансирана диета -
Коментари Харесай

13 храни, които трябва да имате винаги под ръка

Има един елементарен трик, с цел да пазите уравновесена диета - запасете кухнята си със здравословни храни. Така няма да се изкушавате да готвите нездравословни неща и ще имате на разположение нещо малко за похапване.

Бобови

Поддържайте в шкафа пакет или консерва с леща, нахут, фасул и грах. Те са страхотни източници на растителни протеини и богати на фибри. Клиничните изследвания демонстрират, че бобовите растения могат да предотвратят диабета заради ниския си гликемичен показател.

Ядки

Неосолените ядки са съвършена храна - богати са на скъпи мастни киселини, протеини, витамини и минерали. Поръсете в салата, сложете в смутито или яжте като следобедна закуска. Но не прекалявайте - орехите, бадемите и други сходни са с високо наличие на калории.

Яйца

Трудно е да се повярва, само че яйцата пращят от витамини. Освен това те съдържат всичките девет съществени аминокиселини. Яйцата са доста универсални и са подобаващи както за закуска, по този начин и за вечеря или следтренировъчно хранене.

Картофи

Противно на предстоящото, те са извънредно скъпа храна, богати са на минерали и витамини и са с малко калории. Пригответе ги печени, на пара или на пюре.

Червени плодове

Те са сезонен плод, само че може да купите замразени. Слагайте ги в смутито или в овесените ядки заран.

Ленено семе

То е скъп източник на разтворими фибри, белтъчини и алфа-линоленова киселина (омега-3 мастна киселина). Поръсете върху салатата или прибавете в кисело мляко.

Фурми

Те съдържат повече фибри от пълнозърнест самун, повече калий от банани и подкрепят храносмилането. Поради високото наличие на захар, фурмите обезпечават бърз подтик на силата (важно за бягащите!) И по този метод лимитират апетита за сладко.

Спанак, зеле и рукола - уверете се, че постоянно имате зелени листни зеленчуци във вашия ледник. На салата или в омлет, постоянно са добре пристигнали.

Овесени ядки

Винаги би трябвало да имате пакет в шкафа. Подобно на бобовите растения, те са добър източник на фибри и имат невисок гликемичен показател, което значи, че равнищата на кръвната захар се повишават постепенно след хранене. Предимството на това е, че панкреасът не би трябвало да създава толкоз инсулин.

Кисело мляко

Киселото мляко е приказен източник на протеини. Избягвайте плодовите млека в супермаркета и се придържайте към елементарните. Хапвайте след подготовка и заран за закуска.

Тъмен шоколад

Две или три части мрачен шоколад могат да задоволят желанието за сладко и да ви накарат да се чувствате щастливи. Какаовите зърна са цялостни с флавоноиди (фитонутриенти) и се смятат за суперхрана. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР