Има един отговорен за състоянието на врачанската болница - това

...
Има един отговорен за състоянието на врачанската болница - това
Коментари Харесай

Манолова: Пълната отговорност за състоянието на болницата във Враца е на МЗ

Има един виновен за положението на врачанската болница - това е страната през Министерството на здравеопазването, съобщи омбудсманът Мая Манолова на среща през днешния ден с управлението и личния състав на лечебното заведение.

"Държавата е притежател на болничното заведение, тя дефинира управленията на болничното заведение, тя би трябвало да управлява по какъв начин се харчат парите в опазването на здравето ", уточни Манолова, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя акцентира, че нито жителите на Враца, нито лекарите в Многопрофилната болница за интензивно лекуване /МБАЛ/ "Хр. Ботев " са определяли кой да я управлява и по тази причина те не могат да носят отговорност в случай че някой недобросъвестно я е управлявал или е отклонявал средства.

"Отговорността на 100 % е на Министерството на здравеопазването и по тази причина да си влезе във функционалностите и отговорностите ", съобщи тя.

Омбудсманът посети врачанската болница, откакто преди седмица до нея бе изпратено писмо с искане за интервенция, подкрепено от 294 работещи в лечебното заведение. Мая Манолова уточни, че това не е първата тъжба, която получава от врачанските медици, поради сериозното положение на болничното заведение. Тя сподели, че още в края на предходната година е изпратила първите рекомендации до министъра на опазването на здравето за предприемане на съответни и незабавни дейности за избавяне на болничното заведение.

През март тази година здравният министър е дал отговор, че са подхванати всички дейности и има проект за излизане на лечебното заведение от финансовата рецесия.

Изпълнителният шеф на МБАЛ-Враца Евгени Любенов изясни през днешния ден пред омбудсмана и медиците, че е реализирано съглашение с най-големите кредитори, което е разрешило изплащането на заплатите за юли. Той добави, че взаимно със здравното министерство следва да се изтегли заем, с който да се покрият задълженията и болничното заведение да продължи работата. Врачанските медици възразиха, че те съзнателно извършват работата си и не би трябвало да покриват задълженията, насъбрани от недобросъвестното ръководство на болничното заведение.

Мая Манолова сподели, че е солидарна с настояванията на личния състав и добави, че още в петък ще има среща с министъра на опазването на здравето, пред който ще упорства да се потърси отговорност от тези, които са отклонявали средства и са натрупали задълженията с ръководството на лечебното заведение. Тя ще изиска министърът пристигна на място с проект, с съответни дейности и дати за спасяването на болничното заведение. Омбудсманът ще упорства здравният министър да показа модел за промяна в опазването на здравето, в който държавните лечебни заведения като МБАЛ-Враца да бъдат "извадени пред скоби ".

"Държавните лечебни заведения би трябвало да имат различен статут и друго финансиране, защото те реализират държавните функционалности да обезпечат налична здравна помощ за всеки български жител ", съобщи Манолова и добави, че поради това страната би трябвало да поеме цялостна отговорност за тези лечебни заведения. В сходно положение като врачанската болница са още 12 регионални лечебни заведения, сподели тя.

По-рано през днешния ден омбудсманът се срещна с майки на деца с увреждания от Враца, подкрепящи протестната мрежа "Системата ни убива ". В регионална администрация бе открита и приемна за жители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР