Има един нов дух на оптимизъм и вяра в европейския

...
Има един нов дух на оптимизъм и вяра в европейския
Коментари Харесай

Завръщали се оптимизмът и вярата в европейския проект

Има един нов дух на оптимизъм и религия в европейския план. Това разгласи Весела Чернева, шеф на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, пред БНР.

" Всеки си показва този европейски план по друг метод - Франция по един, Германия по различен, Гърция - по трети, България - по четвърти. Дяволът ще бъде в детайлите. Кои от тези наши показа всички сме склонни да запазим и кои не. И да вземем за пример дали общото сред нас е точно концепцията за това, че ние можем да си разделяме както правата, по този начин и отговорностите ", посочи Чернева.

Тя съобщи, че през днешния ден е излязла статистика, че Чехия има най-ниската безработица в целия Европейски Съюз. " Там също предстоят избори и наподобява, че една популистка партия ще ги завоюва. Икономическият триумф, материалната страна на приобщаването към Европа наподобява не е задоволителна да убеди чешкото общество, че би трябвало да гласоподава за проевропейска партия. Има много неща, които ние просто не обясняваме или най-малко заобикаляме да приказваме ", предизвести тя.

" Адаптацията, измененията на тези партии от ден на ден вървят към един евроскептицизъм, като той е подплатен и с ксенофобия, потребление на страха от чужденците и така нататък ", добави Чернева.

Тя разяснява още, че " от една страна, популистката вълна сякаш е отминала и ние малко се поуспокоихме. Френските избори внесоха още веднъж оптимизъм в европейския план. От друга страна, ни предстоят няколко референдума и няколко избори, през които Европа ще би трябвало да мине. Т.нар. " популистки антиевропейски партии " не престават да са мощни, те надалеч не са изгубили своя капацитет да ни тормозят и да въздействат отрицателно върху европейския дневен ред. Това е практическата причина. Малко по-широката причина е, че ние постоянно използваме думи като " популизъм " като синоними на всички тези неща, които на тези, които имат вяра в европейското единение, не им харесват. Използваме ли верните думи за това, което става към нас? Може би това е част от казуса - че ние не можем да го дефинираме ".

По думите на Весела Чернева, речта на Юнкер пред Европейския парламент преди дни е била апел за повече интеграция, за повече Европа.

" Ако преди няколко години това можеше да бъде просто една официозна тирада, през днешния ден това е една много провокативна тирада. Разговорът за повече Европа наподобява някак по скоро като изключение в последно време. Това е нещо, което се надявам през днешния ден да обсъдим ", приключи специалистът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР