Има един начин да се намали инфлацията при сегашните обстоятелства

...
Има един начин да се намали инфлацията при сегашните обстоятелства
Коментари Харесай

Икономист: Има един начин да се намали инфлацията

Има един метод да се понижи инфлацията при сегашните условия - с увеличение на лихвите . Това съобщи пред БНР икономистът Стоян Панчев - ръководител на Българското либертарианско общество.

" Това стартира, най-малко в Европа, много късно - средата на предходната година. За да даде резултат, би трябвало да има по-сериозно повишване на лихвените проценти и също по този начин би трябвало време, с цел да може това повишване на лихвените проценти да докара до спад в търсенето и оттова спад в цените ", изясни той в изявление за предаването " Хоризонт до обед ".
Според него възгласите за понижаване на цените, с каквато и да е цел, ни връщат в друго време, в различен вид система, в която повече се опитваха да се владеят цените с популизъм:

" Това е методът, по който се владеят цените във Венецуела, а не в развита страна, сигурно. Напомня ми апела на някогашния министър-председател от началото на прехода " За Бога братя не купувайте " - същото нещо, единствено че в някаква съвременна форма ".
Икономистът акцентира, че е обикновено цената при производител и консуматор да е друга.

Той счита, че обяснението за инфлацията и спекулата с " неприятните търговци " би трябвало да изчезне от диалога. Според него " това са градски митове ". По думите му в множеството случаи политическите лица по този начин намират елементарно пояснение за обстановката - намиране на неприятния, който да е отговорен:

" Ако се търси неприятният, виновният - той е мъчно да бъде открит в България. Големият проблем по скоро произтича от държанието на огромните централни банки - Федералният запас в Съединени американски щати и ЕЦБ. Това е търсене на елементарен отговор и постоянно в историята, когато се случи подобен епизод на инфлация, първо започваме да си приказваме за спекулантите и тези страшни хора, които ни усилват цените. Това е естествена реакция на цялото стопанство, когато Централната банка стартира да печата пари. Това се случва всякога. По-трудно е да го обясниш по този метод. По-лесно е да кажем, че спекулантите са отговорни ".
Виждаме от статистиката, че инфлацията понижава в края на годината, от септември до декември , уточни Панчев и добави, че данните за декември демонстрират, че намаляването е спряло.

" Вероятно и това е повода за тези възгласи, обезверени съгласно мен и въобще не практични, някой да понижава цените, някой да спре спекулата ".

Според него е основно какво прави държавното управление, с цел да спре опциите за спекулации.

" Компенсациите към бизнеса би трябвало да спрат скоро. Вече би трябвало да се мисли за промяна на този модел. /.../ Трябва да се работи за повече потенциал в производството на сила. Това гласоподаване от страна на Народно събрание да се предоговаря заложеното в Плана за възобновяване е вярно и е стъпа в посоката, в която би трябвало да вървим ", разяснява още Стоян Панчев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР