Има един ден в годината, в който черното е хубаво

...
Има един ден в годината, в който черното е хубаво
Коментари Харесай

Черен петък: Как е възникнал празникът и как да планираме бюджета по време на голямото пазаруване

Има един ден в годината, в който черното е хубаво - Черният петък в края на ноември или прочут още като Деня с огромните понижения .

Вече повече от десетилетие е и в България. Свикнахме да чакаме с неспокойствие понижението на цените и да пазарим мечтаните артикули с отстъпка.

Така че дано създадем упованието още по-приятно, като разберем от кое място идва традицията на Черния петък и по какъв начин да го превърнете в позитивно, а не в разоряващо прекарване:

Кога се пада Черният петък?

През 2023 година международният черен петък се пада на 24 ноември. Това е последният петък от месеца, денят след Деня на благодарността.

 iStock/Getty Images

Защо има огромни понижения на Черен петък?

През годините се е приело, че денят след Деня на благодарността поставя началото на коледното извършване на покупки и комерсиалните вериги още по времето на Голямата меланхолия през 30-те години на 20 в. са търсели какви ли не способи да покачат продажбите си.

Установено било, че откакто прекарат хубава празнична вечер със фамилиите си, на идващия ден множеството хора си взимали отпуск и обикаляли магазините за първите коледни дарове.

Всъщност определението “черен петък ” идва от полицията на Филаделфия. Докато за другите този ден бил изпълнен с радостни страсти и извършване на покупки, за тях скупчването на хора в центъра на града и големите тапи означавали изключителни часове работа и доста напрегнати обстановки. На тях денят в действителност им се виждал “черен ”.

С времето обаче асоциацията се трансферирала върху хубавите страсти и огромните обороти.

 iStock/Getty Images

И по този начин до през днешния ден, когато към този момент приказваме даже за:

Черен ноември

Все повече компании удължават интервала на промоции в седмицата на Черния петък, а даже и в месеца, тъй като ползата към преференциалните покупко-продажби е извънредно огромен и е мъчно да се осъществя всичко единствено в един-единствен ден.

Така че е добре да се настроим за същински преференциално извършване на покупки освен на 24 ноември, само че и в седмиците преди и по-късно.

На помощ за преференциалното извършване на покупки идват от УниКредит Булбанк с тяхната кредитна карта

С нея можете да разсрочите всяка своя покупка на стойност, равна или по-голяма от 50 лева на равни вноски от 3 до 36 месеца и по този начин да не натоварвате ненужно персоналния си бюджет.

 iStock/Getty Images

Разсрочването става напълно елементарно, през мобилното приложение на банката или през ПОС-терминал на УниКредит Булбанк в партньорските им магазини.

Ето и няколко съвета от УниКредит Булбанк за обмисляне на покупките по този начин, че да се възползвате оптимално от преимуществата, които предлага и пониженията:

Създайте лист с покупки: Направете лист с нещата, които желаете да купите по време на Черния петък. Този лист ще ви помогне да следите по-лесно пониженията в другите категории.

Разучете авансово: Преди да излезете на пазар, разгледайте разнообразни магазини и онлайн платформи, с цел да намерите най-хубавите предложения и отстъпки. Сравнете цените и предложенията, с цел да вземете най-хубавото решение.

 iStock/Getty Images

Пазарувайте онлайн: Онлайн извършването на покупки нормално предлага по-големи понижения и по-голям избор от артикули. Сравнете цените и разгледайте характеристиките на продуктите, преди да ги закупите.

Внимавайте за спомагателните разноски: Не забравяйте да включите и възможните разноски за доставка или други такси във вашите планове.

И нали знаете, Черният петък е най-хубавото време за извършване на покупки на коледни дарове, с цел да си спестите предпразничния стрес.

Пожелаваме ви прелестно извършване на покупки!

*Материалът е осъществен с поддръжката на УниКредит Булбанк и УниКредит Къснюмър Файненсинг.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР