Има две възможности – България да влезе в еврозоната с

...
Има две възможности – България да влезе в еврозоната с
Коментари Харесай

Стефан Софиянски: България трябва първо да отмени валутния борд и тогава да влезе в еврозоната

Има две благоприятни условия – България да влезе в еврозоната с валутен ръб и другата България да анулира валутния ръб, да предприеме някои стъпки и тогава да влезе. Това сподели в предаването „ Лице в лице ” на Би Ти Ви Стефан Софиянски, икономист и някогашен длъжностен министър председател.

Отмяната на валутния ръб дава свободата на България да дефинира курса на лв. към еврото и дава по-голяма независимост на бюджета, по-големи благоприятни условия на стопанската система, по-големи благоприятни условия на банките, анулира рестрикции, които бордът е въвел. Въпросът е те да бъдат употребявани вярно и рационално, сподели Софиянски.

По думите му, в случай че България реши да влезе в еврозоната с валутен ръб, нещата са ясни – това е комфортен, само че отегчителен вид, тъй като е рутинната стъпка. „ Ще влезем с 2 лева за 1 евро, ние сме привикнали на това и ще продължим с този стандарт и този метод на развиване ”.

Според Софиянски дали ще има нарастване на цените доста зависи от метода.

Три са нещата, върху които би трябвало да се работи съгласно него.

„ Влизането в еврозоната е развой, той трае 2-3 години, държавното управление на господин Герджиков беше готово да предприеме тази стъпка, само че за жалост политическите сили нямаха единодушие в това. Има две измерения влизането в еврозоната – едното е икономическото, другото е политическо.

Смятам, че България би трябвало по-бързо да влезе в еврозоната ”.

Политическото измерение е, че влезем ли в еврозоната ставаме неразделна част от Европа, сподели Софиянски: „ Срещу това явно има задръжки от страна на националистити, на евроскептиците, на Българска социалистическа партия. ГЕРБ също се въздържаха до момента от тази стъпка. Чисто политически за мен е наложително България да тръгне в тази посока, с цел да няма връщане обратно.

Икономическото измерение е по какъв начин ще се отрази влизането в еврозоната на елементарния човек, по какъв начин ще се отрази на бизнеса и на обществените финанси.

Аз бих работил върху разновидността България да излезе от валутни ръб, да понижи еврото – примерно лев – евро и тогава да влезем в еврозоната. При този вид елементарния човек печели, приходите му се качват два пъти ”.

Този вид, съгласно Софиянски, фаворизира елементарния човек, само че обременява бизнеса доста.

„ Силната локална валута затруднява експорта, затруднява бизнеса, само че тук към този момент е ролята на държавното управление и на фискалната политика да може да поеме този буфер и да облекчи елементарния човек, да му качи приходите два пъти, само че в същото време да поддържа бизнеса и да не му ограничи експорта ”.

21 години ние съблюдаваме тези ограничаване, които еврозоната постанова на една страна, добави Софиянски.

„ Ако сме били почтени и сме спазвали рестриктивните мерки и покажем опцията да съблюдаване избран курс – тогава влизането е леко. Трябва да сме готови и като хора, и като бизнес, и като страна. Правилните стъпки са излизането от валутния ръб, намирането на подобаващ курс за лв., удобен за хората, отежняващ бизнеса, само че страната би трябвало да изиграе този буфер.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР