Има две НАТО. Има гладка военна машина, която планира, обучава

...
Има две НАТО. Има гладка военна машина, която планира, обучава
Коментари Харесай

Следващата заплаха за НАТО са собствените му лидери

Има две НАТО. Има гладка военна машина, която възнамерява, образова и координира, с цел да се приспособява към новите закани за сигурността за Европа и Северна Америка. И там е политическият съюз, който зависи от единството и решителността на водачите от двете страни на Атлантическия океан, написа " Политико ".

Първият, дано го назовем НАТО1, се оправя относително добре. Бюджетите за защита се усилват още веднъж след 25-годишен спад, военната подготвеност постепенно се усъвършенства и в прибалтийските страни и Полша се основават многонационални сили, с цел да възпират евентуалната съветска експанзия. В момента се работи за противопоставяне на кибер, хибридни и галактически закани и улеснение на по-бързото подкрепление.

Вторият, който ще назовем НАТО2, е заседнал в дълбоки проблеми. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който маркира НАТО като " стар ", обича да диша огън против европейските държавни управления във връзка с разноските за защита, търговията, изменението на климата и в този момент нежеланието им да одобряват хванати в Сирия бойци на джихадистите.

Така нареченият " Куад ", всекидневен вътрешен кръг от четири сили - Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция, който оформя западните решения в продължение на десетилетия, престана да действа в ерата на Тръмп.

Съюзните водачи научават за президентските решения, които засягат тяхната сигурност и стратегическите ползи посредством " Туитър ". Има доста дребна съгласуваност, както стана ясно предишния месец, когато Тръмп изтегли американските елементи от С+еверна Сирия, където те оперираха дружно с френски и английски командоси против бойци на " Ислямска страна ", без да си прави труда да се съветват със съдружниците в НАТО.

Разбърканото оттегляне в Сирия - което проправи пътя на Турция (член на НАТО), да стартира трансгранична атака против кюрдските сили (обединени със Запада), още веднъж без съвещания - подтикна френския президент Еманюел Макрон да диагностицира " мозъчната гибел " на НАТО и да прикани европейците за създаване на самостоятелни отбранителни качества. Съединени американски щати изяснява, че той обръща тил на Европа.

И двете НАТО - добре смазаната военна машина и нефункционалното политическо семейство - ще бъдат като на церемониал, когато на 4 декември съюзните водачи организират къса работна среща в покрайнините на Лондон, с цел да отбележат 70-годишнината на организацията.

Със сигурност, има задоволително натовски бизнес за разискване в НАТО1. Белият дом съобщи, че Тръмп желае да приказва за разноските за защита, както постоянно, както и за закани, включващи киберпространство, сериозна инфраструктура, телекомуникации и тероризъм.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се отхвърли от диалог за това, че НАТО е в рецесия, желае на срещата в Лондон да се покажат увеличаващите се съюзнически бюджети - спомагателни 100 милиарда $ европейски и канадски разноски за защита - и прогрес към реализиране на задачата за подготвеност на НАТО за 30 военни кораби, 30 въздушни ескадрили и 30 армейски батальона, подготвени за потребление в границите на 30 дни. Европейските съдружници могат също по този начин да се съгласят да поемат повече от скромните 1,65 милиарда $ настоящи разноски на НАТО, с цел да понижат американския дял.

Проблемът за алианса е, че статистиката и декларациите като тези ще значат малко, в случай че НАТО загуби политическата воля да се съветва и да работи бързо в рецесия. Бързото взимане на решения е от решаващо значение, изключително в ера на бързо разрастващ се двузначен хибриден спор, включващ бойци под прикритие, саботажи, хакерски атаки и дезинформация.

В учения за командния пост по хибриден сюжет преди две години, Северноатлантическият съвет пет дни не се реши, дали да изпрати Съвместната оперативна група (звено за реагиране при криза), до момента в който висшият главнокомандващ на алианса в Европа не им заяви, че към този момент не може да се разгърне.

В действителна рецесия, дали противопоставящата се на спорове Германия ще задържи вземането на решения за съвещания с Бундестага? На чия страна ще бъде властническият турски президент Реджеп Ердоган? И дали НАТО ще остане да виси на един туит разстояние от един непредсказуем президент на Съединени американски щати?

Политическият съюз, който би трябвало да е в основата на военния, незабавно се нуждае от ремонт. И все пак в Лондон, множеството съдружници и служители от НАТО, евентуално ще се съсредоточат върху отбягване на борба с Тръмп, което би зарадвало съветския президент Владимир Путин. (Събирането не е оповестено като публична среща на върха, с цел да се избегне нуждата от официално съобщение и да се избегне злополуката от последната среща на върха през юли 2018 година, когато Тръмп скастри съдружниците си за несъблюдение на задачите за разходите).

Германските, полските и английските водачи бързо се дистанцират от рецензиите на Макрон към НАТО и упорстват, че съюзът остава централен за европейската сигурност. Въпреки че мнозина споделят разочарованията на френския водач за Тръмп - и се тормозят, че вниманието на Вашингтон се отдалечава от Европа към Китай - множеството към момента избират нерешителен американски хегемон пред по-слаб френски, със личен проект.

Централноевропейските съдружници, които живеят най-близо до Русия и разчитат на гаранцията за сигурност на Съединени американски щати, подкрепена от нуклеарни оръжия, са изключително раздразнени от думите на Макрон, както и от скорошните му контакти с Путин.

Но защото това съставлява НАТО, даже не е несъмнено, че сходни чувствителни проблеми ще бъдат отстранени, когато водачите се срещнат. Германия предложи предходната седмица на министрите на външните работи на НАТО да сътвори експертна група, евентуално управлявана от самия Столтенберг, с цел да засилят политическата дарба на алианса и да подобрят координацията - съвършен метод за замитане под килима. Другите външни министри споделиха, че ще си помислят по въпроса.

Британският министър председател Борис Джонсън, хазаин на събирането, седмица преди общите избори в Обединеното кралство, желае да показва, че Англия ще остане в основата на трансатлантическите връзки и европейската сигурност, откакто напусне Европейския съюз и няма да се трансформира във " вторичен състезател ", както предизвести президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

Твърдението на Макрон за " мозъчната гибел " бе нужен опит да се слагат намерено въпросите за НАТО2 и да се убедят европейците в нуждата да създадат повече за себе си.

Ако Европейски Съюз може да притегли общи средства и по-големи национални разноски за защита, с цел да сътвори нови благоприятни условия, по-добра инфраструктура за военни подкрепления, интегрирана киберзащита и по-ефективни доставки на оръжие, това ще бъде печелившо и за НАТО, и за Европа.

Най-големият риск е, че Европа още веднъж ще надцени обещанията си и няма да се оправи с построяването на личното си военно съдействие, до момента в който Съединени американски щати с Тръмп не престават напред, без съвещания и оставят НАТО да диша прахта.

С други думи, заплахата е НАТО2 още веднъж да подкопае НАТО1. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР