Има два важни въпроса за решаване - цени и доходи,

...
Има два важни въпроса за решаване - цени и доходи,
Коментари Харесай

Нинова: Има два важни въпроса за решаване - цени и доходи -

Има два значими въпроса за решение - цени и приходи, има и две групи ограничения - стопански и обществени, съобщи пред бТВ министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

Тя изиска унищожаване на акциза на газа и както и на някои енергоносители. По думите ѝ поради инфлацията са блокирани доста публични поръчки, поради което и цялата страна се блокира. Вицепремиерът съобщи, че решението на този въпрос към този момент е завършено като законопроект, който е импортиран в Народното събрание. Тя изясни, че ЗИД на Закона за публичните поръчки предлага 15% индексация на цените със задна дата - от юни 2021 година По думите ѝ това ще задвижи публичните поръчки, които буксуват поради повишаването на материалите.

Нинова уточни още, че към обществените ограничения влиза нарастването на пенсиите с 21% от юли, което по думите ѝ ще покрие инфлацията, както и плануваното преизчисление на пенсиите от 1 октомври. Според нея това е същинската пенсионна промяна, за която Българска социалистическа партия упорства от години, само че все пак не се случва.

" Тази настояща обстановка изисква такова държание " - с тези думи тя отговори на обвиняванията, че бюджетът е прекомерно разхитителен и добави, че " това, че сега оказваме помощ няма да има единствено кратковременен резултат. Ако в този момент спасим стопанската система, тя ще докара и до дълготрайни изгоди. "

Така тя отговори на изказванията на икономисти, измежду които и Владислав Панев от Демократична България, които разясниха, че проблемите не могат да се вземат решение единствено с обезщетения, а с дълготрайни промени.

Нинова удостовери, че са нужни промени във всички браншове. Вицепремиерът съобщи, че до няколко месеца ще стартира здравната и селскостопанската промяна. Според нея в случай че се реформира земеделието, ще бъде избегната продоволствената рецесия, за която предизвестява Организация на обединените нации.

Нинова бе безапелационна, че Българска социалистическа партия няма да се откаже от предлагането си за 0% Данък добавена стойност на хляба. Това предложение беше отхвърлено от Политическа партия, тъй като тази мярка няма да се отрази на крайната цена и дадоха образец с пониженото Данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери, което не докара до спад в цените.

Лидерът на Българска социалистическа партия удостовери упреците на Има Такъв Народ, че ограниченията не се съгласуват с съдружните сътрудници, а се вземат самостоятелно от Политическа партия. По думите ѝ щом водачът на " ИТН " има такава остра реакция, то най-вероятно е имал учредения. Тя обаче разкритикува и Слави Трифонов по тематиката със Северна Македония. Лидерът на Има Такъв Народ на няколко пъти е казвал, че министър председателят Кирил Петков е поел ангажимент да вдигне ветото за участието на Скопие в Европейски Съюз. Според Нинова " в политиката няма място за чувства, а за обстоятелства " и като подобен посочи Договора за добросъседство и признатата декларация на Народно събрание, че България ще вдигне ветото, когато Северна Македония извърши критериите по него.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР