Има два типа хора - едните са ранни пилета и

...
Има два типа хора - едните са ранни пилета и
Коментари Харесай

Защо не трябва да прекаляваме със съня

Има два вида хора - едните са ранни пилета и не обичат да пропиляват деня си в спане, а другите могат да си поспиват сладко-сладко по 10-15 часа . Разбира се, всеки е прав за себе си, само че науката има своето мнение за това до какво води несъразмерното спане.

Възрастните хора се нуждаят от сред 6 и 8 часа сън всяка нощ. Добре е да си лягамe всяка вечер по еднo и също време и е най-добре това да сe случва преди среднощ. И макар че сънят в действителност е здраве и не можем без него, и тук важи правилото, че доста хубаво не е на хубаво .

Две постоянно срещани аргументи за множеството часове, прекарани в сън, са депресията и сънната апнея. При депресията нямаме предпочитание за нищо, с изключение на да бъдем през целия ден в леглото. А при апнеята се следи прекъсване на дишането по време на сън, което понижава съществено неговото качество и имаме потребност от повече. Има и трето положение - хиперсомния, което обаче не е постоянно срещано.
 Снимка 477054

Ако не сме диагностицирани с едно от горните болести, нямаме оправдания да прекарваме 10 и повече часа в сън, тъй като това води до редица съществени здравословни проблеми, както и до нараснал риск от по-ранна смъртност. Влияе негативно и на метода ни на живот и кариерата.

Диабет

Рискът да го развием се усилва както от недоспиване, по този начин и от прекомерно доста сън. Затова е значимо да реализираме златната среда.

Наднормено тегло

Хората, които спят по 9-10 часа на нощ имат 21% по-висок късмет да надебелеят доста в границите на няколко години от тези, които си поспиват с час-два по-малко, твърди научно проучване.

Главоболие

Ако постоянно страдаме от него, спането до по-късно през уикенда сигурно го отключва. Учените считат, че това се дължи на резултата на дългия сън върху някои невротрансмитери в мозъка, като серотонина.
 Снимка 477053

Болки в гърба

Ако прекарваме прекомерно доста време в легнало състояние, това може да докара до болки в кръста и гърба. И не сънят и лежането са лекарство, а физическата интензивност, написа Web MD.

Депресия

Тук имаме обаян кръг. Ако страдаме от меланхолия, спим повече. А в случай че спим повече и нарушаваме нормалния си режим, това ни пречи да си възстановим прочувствения и душевен баланс.

Сърдечно-съдови болести

Ефектът е по-осезаем при дамите. Според проучване със 72 хиляди участнички, тези, които спят от 9 до 11 часа на нощ имат с 38% по-голям риск от развиване на сърдечно-съдови болести от другите, които си поспиват по-малко.

Умора

Когато спим доста се усещаме по същия метод, както когато сме недоспали. Нарушават се циркадните ритми и това въздейства непосредствено на хормоните, които управляват равнищата на сила. В резултат се усещаме физически и душевен изтощени.
 Снимка 477051

Липса на концетрация

Когато сме изтощени, няма по какъв начин да сме съсредоточени. Ако постоянно прекаляваме с часовете сън, това ни прави към две години по-възрастни душевен. Това е обвързвано със закъснение на мисловните процеси и утежняване на паметта, а оттова и с по-лошо показване в ученето и работата.

Как да се оправим

Ако продължителният ни сън е породен от заболяване, би трябвало да се насрочи вярното лекуване. Ако обичаме да посягаме към чашката с алкохол вечер, би трябвало да забравим за този табиет, както и за потреблението на питиета с кофеин преди лягане.
 Сънят, недоспиването и какво се случва с тялото ни, когато не спим задоволително
Какво се случва с тялото, когато не спим задоволително

Нищо хубаво, сигурно

Най-доброто, което можем да създадем, е да си изготвим прецизен график за това по кое време да лягаме и по кое време да ставаме. Необходимо ни е не повече от месец, както и мощна воля, с цел да свикнем с новия режим. Но резултатът от него е жизненоважен.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР