Има два основни фактора, на които се дължат ниските цени

...
Има два основни фактора, на които се дължат ниските цени
Коментари Харесай

Евтин газ и влизане в еврозоната : Какво иска бизнесът от новата власт?


Има два съществени фактора, на които се дължат ниските цени на газ за октомври сега. Първият са контракти, подписани напълно скоро, а вторият - пазарите, сподели някогашният министър на енергетиката Александър Николов на предизборната " Арена " на bTV.

По думи на Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ казусът е, че няма количества газ за ноември и октомври, макар ниските цени за октомври, както и липсва изясненост по подписаните контракти.

„ Трябва да благодарим на огромните консуматори в Западна Европа, които свиват производството, очаквайки идната рецесия, както и за запълнените вместилище в Европа, които внасят успокоението, че газ ще има “, сподели Милен Велчев.

Според предприемача Александър Дачев газ за бизнеса ще има, стига да имаме пари.

„ Газ ще има. Ако желаеме ще ни я носят с раници, с кофи, в случай че желаеме и на бучки. В кутии ще ни я носят. Стига да можем да плащаме. Въпросът е на каква цена “, сподели Дачев.

Според Николова понижението на потреблението на газ сочи, че към този момент няма задоволително количества или цената е прекомерно висока “, добави Григорова.

Александров обясни, че българската позиция по въпроса за договарянията за енергийни доставки с Русия е била задоволително мощна и ясна.

„ Последното предложение е от страна на „ Булгаргаз “ към „ Газпром “ т.е. е от българска страна “, отговори Николов на въпрос за това дали е допустимо още веднъж да стартираме да внасяме газ от Русия.

Той добави, че даже заплащането в рубли не е било проблем, когато Русия спря доставките, а това, че е съществувал механизъм, който слага България в неприятна позиция.

Григорова заяви данни от социологическо изследване на организация „ Медиана “, съгласно което 64% от българите желаят страната ни да внася газ от Русия, в случай че той е по-евтин.

„ Правителството се намеси в бизнеса с „ ботушите “. Влезе в едни дълги връзки, създавани десетки години с нашите партньорства с непознати компании “, сподели Дачев.

Бившият министър на финансите Милен Велчев заяви, че влизането в еврозоната се отдалечава като мираж, тъй като стои бюджетен недостиг това е задача невъзможна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР