Има думи с тежка история. Те водят до разрушителни стихии

...
Има думи с тежка история. Те водят до разрушителни стихии
Коментари Харесай

Какво значи думата безродие, използвана от Румен Радев

Има думи с тежка история. Те водят до разрушителни стихии в тоталитарните режими. Една от тях е думата " безродие ". Ето за какво си спомняме за нея.

„ Днес ние споделяме „ не “ на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето непочтеност с опитите си да охулят и пречупят тази самодейност. “

С тези думи президентът Румен Радев откри в четвъртък 111-метровия стълб „ Рожен “ , на който се извисява голямо българско знаме. Проектът е на стойност 1 млн. лв. и е осъществен под патронажа на Радев.

В последните седмици тази самодейност и породи минимум три въпроса:
Това ли е удачният метод да се изрази националното самочувствие;Защо пилонът е регистриран като преместваем обект, откакто за издигането му е излят бетон;Откъде идват съмненията, че концепцията не е тъкмо патриотична, а просто става дума " за едни пари ".
В четвъртък президентът приказва за независимост и обединяване „ към нашите свещени полезности, идеали и знаци “. Но той също упрекна хората, които са се оповестили срещу самодейността. Той употребява разнообразни думи по техен адрес, само че едно от определенията му изпъква повече от останалите.
" Безродие " е дума от времето на Сталин в Съюз на съветските социалистически републики
Става въпрос за думата „ безродие “ , директно обвързвана с разрушителната акция против така наречен „ безроден космополитизъм “ в Съюз на съветските социалистически републики по времето на Йосиф Сталин .
Историята на думите " безродие " и " безродници "
Още след речта на Радев от Рожен, политическият деятел и природозащитник Тома Белев напомни във Facebook генезиса на думата „ безродници “.

Автор на нейната първа политическа приложимост е Андрей Жданов - член на Политбюро в руската комунистическа партия.

Обвинението „ безродни космополити “ е съставка от репресивна акция в Съюз на съветските социалистически републики, която стартира през 1948 година и стихва след гибелта на Сталин през 1953 година

Кампанията изначало е ориентирана против хората от еврейски генезис, само че прераства в битка против всяко „ упадъчното буржоазно въздействие “ като цяло. В нейните рамки е репресиран голям брой интелектуалци, създатели и учени.

„ Кампанията против „ безродния космополитизъм “ консолидира негативното отношение към всичко това, което е непознато, интернационално и обвързвано със Запада “, споделя пред Свободна Европа историкът Стефан Дечев .

„ В руската традиция „ космополитизъм “ има и антисемитски уклон, тъй като „ космополитите “ са тъкмо евреите “, споделя пред Свободна Европа политологът Димитър Бечев . Той напомня антисемитската вълна в Съюз на съветските социалистически републики след Втората международна война и по-конкретно правосъдните процеси против лекари от еврейски генезис, наричани от Сталин „ убийци с бели престилки “.

Водещият на предаването „ Контракоментар “ Асен Генов речта на Радев от Рожен като „ тежка реминисценция към времето на сталинските репресии в Съюз на съветските социалистически републики “. Той напомни публикации и цитати от разнообразни руски издания и документи от края на 40-те години на XX век, в които се приказва за „ безродни космополити, лишени от святото възприятие на обич към родината “.
Как се употребява думата „ безродие “ в България
Според Димитър Бечев не безусловно сталинизмът да е референтната точка за използването на думи като „ безродие “ в българския подтекст.

„ Този модел в България се развива от 60-те години нататък, когато комунизмът и национализмът се преплитат. Това е по-непосредствено завещание, което още пропива в българския хайлайф и има всевъзможни превъплъщения, няма потребност да вървим до Сталин “, споделя Бечев.

Стефан Дечев прибавя, че сходен на потребления от Радев език се използва и в интервала сред двете международни войни от крайнодесни и антисемитски организации в Европа.
„ Безродници “ и " родоотстъпници " са обвинявания, известни в късния националистически комунизъм в България
В думата „ безродници “ историкът също вижда отражение от късния националистически комунизъм, който съпровожда депортирането на над 300 хиляди български турци в прилежаща Турция през лятото на 1989 година

В България обаче комунистическият режим избира избрания като „ чуждопоклонничество “, „ буржоазна отживялост “, както и думата „ предател “.

„ По време на [депортирането на българските турци] през 1989 година се говореше против „ родоотстъпниците “ и „ предателите “ - хората, които се застъпваха за обикновено отношение към българските турци и мюсюлманите и влизаха в неофициални организации, противопоставящи се на режима “, споделя Дечев.

Думите „ безродие “ и „ безродници “ остават в приложимост и след рухването на режима през 1989 година

Дечев напомня по какъв начин през 2016 година, около правенето на нови образователни стратегии от Министерството на образованието, кметът на Панагюрище Никола Белишки е употребявал обвиняването „ безродници и нихилисти “ във връзка една задача от програмата по история за 6. клас - учениците да дават образец за „ съжителството сред традициите на християни и мюсюлмани “.

В навечерието на изборите за Европейски парламент през 2019 година ръководителят на партия „ Воля “ Веселин Марешки приканва „ да изпратим в Брюксел български родолюбци, а не депутати - безродници “.

Думата се среща и в публикации на десния уебсайт „ Консерваторъ “, в който един от създателите - Кузман Илиев , написа, че „ има безродници, които не осъзнават, че кирилицата фактически е основана от Климент точно в Охрид – македонското културно сърце на България в Средновековието. И че да се вземе позиция, в която си харизваме историята на днешните българомразци и сърбомани в Скопие и Белград, е национално изменничество. “

Миналия месец евродепутатът от Съюз на демократичните сили Александър Йорданов от своя страна използва думата „ безродник “ за индивида, пребил ръководителя на българско съдружие в северномакедонския град Струга.

И в Народното събрание след 1989 година „ безродници “ е постоянно срещана дума - в изявления на Съюз на демократичните сили (по адрес на представителите на БСП), Българска социалистическа партия (по адрес на бранители на малцинствата), (срещу „ по този начин наречените войнстващи демократични икономисти безродници “), към този момент разпадналите се „ Обединени патриоти “, а напълно неотдавна - и от от „ Възраждане “.
Какво значи използването на думата от Радев
Димитър Бечев не се изненадва от речта на Радев, тъй като „ той отдавна залага на „ патриотична “ изразителност “. Ако в предишното Радев се е опитвал да доближи с разнообразни послания до разнообразни аудитории - както по време на летните митинги от 2020 година, то в този момент натъртва единствено на националистическата линия. „ Може би с концепцията, че в един миг ще стане електорален политик “, споделя Бечев.

„ Винаги е имало представители на такова говорене - даже преди време в Съюз на демократичните сили имаше националистически трендове. Просто сега е на ръба на вълната и Радев се възползва от това “, прибавя анализаторът.

„ Напоследък президентът Радев се нарежда покрай крайната десница - с изразителност, доста близка до тази на „ Възраждане “ и Българския народен съюз (БНС) “, споделя Стефан Дечев. „ Всъщност Радев прави едно разбъркване на разнообразни идеологии, общото сред които е крайният шовинизъм и подозрителното отношение към евроатлантическата ориентировка на България. “
Радев смесва разнообразни идеологии, общото сред които е крайният шовинизъм и подозрителното отношение към евроатлантическата ориентацияСтефан Дечев
Така съгласно историка крайното дясно се сплотява с националистическото ляво от времето на късния комунизъм. „ Това съставлява идеологията, която сега Радев постанова посредством обществените си прояви и политическата си линия. Доста е необятно ветрилото, което се пробва да покрие самият той “, прибавя Дечев.

„ Тези разновидности на крайни идеологии слагат Радев вън от естествения парламентарен и либерален европейски консенсус, който би трябвало да доминира в нашето общество “, споделя още историкът. „ И на практика изпразват от наличие неговата роля да бъде обединител на нацията. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР