Има достатъчно тестове за всички ученици у нас. Създадени са

...
Има достатъчно тестове за всички ученици у нас. Създадени са
Коментари Харесай

Денков: Има тестове за всички ученици, в гимназиите също ще бъдат със слюнка

Има задоволително проби за всички възпитаници у нас. Създадени са и правила за връщането им в класните стаи, разгласи министърът на образованието акад. Николай Денков пред Българска национална телевизия. Големите възпитаници ще се тестват също със слюнчени проби, както и дребните до момента, в първия ден от седмицата. Ако някой е отсъствал, ще се тества в първия ден, когато отиде в учебно заведение.

В гимназиалния курс 7,5% са имунизирани, 5% - преболедували, тъй че към 12% от учениците няма потребност да вършат проби. В прогимназията са преболедували 2,5% и те също не са задължени да се тестват.

Опитът с учениците от 1 до 4 клас демонстрира, че първоначално са се върнали 57%, в този момент 89% са на учебно заведение. 10% от фамилиите на дребните възпитаници към момента не са се съгласили децата им да вървят на учебно заведение.

По думите на министъра към момента няма всички проби, нужни за идващите седмици, само че се чака те да дойдат. От 10 ноември насам на седмица идват по 400 000 - 600 000 теста.

Министърът е на мнение, че в случай че тестванията се правеха у дома, няма да може да отговори безапелационно, че тези проби се вършат.

Проблемът да не се върнат децата на учебно заведение до момента е, че съгласно наредбата на здравния министър е трябвало да се вършат проби 2 пъти седмично, а проби е нямало.

Най-тежкият удар съгласно министър Денков е бил предишния петък, когато е било казано, че ще дойдат 1 млн. проби. Ако това беше станало, още тази седмица учениците са щели да бъдат в клас. Те обаче не пристигнали.

В момента 46-48% от учителите са имунизирани. Според Денков коледната почивка би трябвало да остане, с цел да си починат всички от това напрежение. Той прикани учителите: не започвайте с изпитите на децата, дано да се приспособяват. Ще има разбор за пропуските и през февруари, март, като забележим втората вълна на ковид за образователната година, тогава ще има проекти по какъв начин да завърши тя.

Това, което следва да бъде направено от новото държавно управление в просветителната система, е заплатите на учителите да станат 120% от междинната за страната, би трябвало да има смяна в образователния проект и в учебниците, които са неприятно написани, доста повече занимания по ползи, тъй като учебното заведение би трябвало да е забавно за децата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР