Има доста необясними неща в този живот и едно от

...
Има доста необясними неща в този живот и едно от
Коментари Харесай

Защо мъжете имат зърна

Има много необясними неща в този живот и едно от тях е за какво мъжете имат зърна. Всъщност самото битие на мъжките зърна е такава главоблъсканица, че " Защо мъжете имат зърна? " провокира приблизително 22 000 месечни търсения в Гугъл през 2016 година Изглежда, че сме също толкоз невежи, колкото Еразъм Дарвин (дядото на Чарлз), който размишлява върху същия въпрос през XVIII век.

Макар да наподобява, че не съществуват с някаква цел, има биологична причина мъжете да имат зърна. И всичко се свежда до ембрионалното развиване в утробата.

През първите няколко седмици след зачеването мъжкият и женският ембрион следват безусловно същия път на развиване. Едва през шестата до седмата гестационна седмица репродуктивните органи стартират да се развиват и плодът стартира да се диференцира по пол, изясняват от IFL Science.
 Снимка 628196

По-конкретно, това е, когато ген, наименуван SRY, стартира да работи. Генът SRY е " главно управление " с указания за производството на определящия пола Y протеин. След като тестисите са се образували в мъжките фетуси (около деветата седмица), тялото стартира да създава тестостерон и плодът демонстрира от ден на ден биологични характерности, характерни за пола.

Но в този миг към този момент е прекомерно късно. Поне що се отнася до зърната, защото млечните жлези се развиват през първите няколко седмици от бременността и преди генът SRY да има късмет да се задейства. 

Проблемът е, че продължава да ни липсва обяснение за какво мъжете са запазили такава видимо безполезна част от тялото. Ако тя е биологично безполезна, за какво мъжете не са еволюирали, с цел да останат без нея?
 Снимка 628195

Възможно е те в действителност да служат на цел, просто такава, която не разбираме изцяло. Тази цел може да бъде полова (подобно на дамите, доста мъже могат да се насладят на стимулация на зърната) или даже обществена - макар че е извънредно необикновена в множеството общества през днешния ден, мъжете в племето Aka Pigmy в централна Африка да вземем за пример са известни с това, че " кърмят " бебетата си. 
 Пигментацията и за какво гениталиите и зърната на гърдите ни са по-тъмни от останалата част от тялото
Защо пенисът е по-тъмен от останалата част от тялото

Ето го и виновника

Въпреки това, най-вероятното пояснение съгласно учените е, че мъжките зърна не вредят, тъй че премахването им просто не е приоритет, еволюционно казано. Подобно на мъдреците и апендикса, мъжкото зърно е просто още една чудноватост на еволюцията.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР