Има доктрина, която носи неговото име - доктрината Негропонте“. Преди

...
Има доктрина, която носи неговото име - доктрината Негропонте“. Преди
Коментари Харесай

Дипломатът от САЩ Джон Негропонте: „Хамас“ не е правилната полити...

Има теория, която носи неговото име - доктрината „ Негропонте “. Преди повече от две десетилетия той не поддържа текстове от резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, обвързвана с спора сред Израел и палестинците. Тя всъщност гласи, че Съединени американски щати ще откажат поддръжка на всички резолюции на Съвета за сигурност, осъждащи Израел, в случай че те не осъждат и терористичните групи, които атакуват Израел.

 

Какво направи „ Хамас “, какво аргументи на израелците с тази изненадваща, злостна офанзива на 7 октомври тази година - един извънредно трагичен миг. Бяха убити 1400 души, всичките почтени, живеещи в кибуците, покрай линията Газа, без предизвестие, свирепо. Виждал съм фрагменти от това какво се е случило - ужасяващо нахлуване. Израелското държавно управление реагира. Отговорът беше доста съдбоносен, с цел да се опита да отстрани „ Хамас “ от политическата картина, само че бих споделил, че тази интервенция продължава прекомерно дълго и нанася прекалено много вреди на почтени палестинци. Мисля, че би било добре да има пауза, пауза за тази неприязън, в случай че е допустимо, въпреки че това точно се разисква и е на дневен ред в Организация на обединените нации. Отново да повторя - не мисля, че сходно спиране на огъня или пауза, просто едвам се разреши да има филантропични коридори и доставки за лекуване или други аргументи, поради които това спиране да е от изгода. Не мисля, че това ще докара до дълготрайно решение. Това е в действителност проблем в две елементи – положението сега в Газа и дълготрайното политическо решение, за което загатнах, сподели той.

 

Израелците бяха сюрпризирани. Може да е имало някаква информация, че нещо някъде се възнамерява. Понякога има някакви неща, индикации, които подсказват авансово какво би могло да се случи, само че не мисля, че Израел е бил осведомен с този проект на „ Хамас “, изключително по метода, по който е осъществен от „ Хамас “. Не мисля, че са го разрешили. Със сигурност е било ненадейно, тъй като всички бяха сюрпризирани.

Има теория на ваше име - доктрината Негропонте, която касае точно Израел и палестинците. Това беше преди 20 години. Има ли нещо, което можете да добавите през днешния ден към тази „ теория “?

 

Ами вижте аз в никакъв случай не съм го наричал теория, други хора го назовават с това име, само че мисля, че главната концепция на доктрината и в този момент е използвана. А точно - в случай че ще критикуваш държанието на една страна, би трябвало да има баланс в преценката и да обърнеш внимание на дейностите на хората и от другата страна, които способстват за този проблем. Мисля, че гледайки това, което се разисква в Ню Йорк през днешния ден, може тази теория да се приложи. Не може просто да обвиняваш единствено Израел за някои от крайностите, които се правят в Газа, без да осъдим и това, което „ Хамас “ направи на 7 октомври.

 

Смятам, че тези, които ще изготвят резолюцията, не желаят да включат, нито да жигосат осъщественото от страна на „ Хамас “, нито желаят да упоменат правото на Израел да съществува. Изглежда би трябвало да се откри баланс в тези резолюции, в случай че желаеме да придвижим целия този спор, тази тематика напред по един градивен и конструктивен метод.

 

Със сигурност те са от най-активните проблеми сега в нашата външна политика. Не са цялата, само че основна. Една част от въпроса е за американските старания за поощряване на градивен разговор, поддръжка за Израел, което е крайъгълен камък на американската външна политика от дълги години, а за Украйна - там въпросът е обвързван да помогнем на една страна да упражнява своето право на самозащита, по отношение на хартата на Организация на обединените нации и то в доста значима част от света, както знаете. Интересите на стотици милиони европейци са наранени директно или ще бъдат наранени от този спор в Украйна. И считам, че тук, в Съединените щати, в администрацията, чувството е, че не можем да позволим такава експанзия от страна на Русия да продължи. Трябва да има опозиция по отношение на нея и всички сме съгласни че украинците се борят самоуверено и неуморно, с цел да защитят своята самостоятелност, разяснява той.

 

Понякога се чуя дали в действителност е допустимо „ Хамас “ да бъде унищожена. Дали може да бъде погубен, или не - сигурно не трябва да се разрешава да играе такава значима роля в решаването на ориста на палестинския народ. Не считам, че в „ Хамас “ са градивни или градивни в задачите си. Не считам, че желаят да имат мир с Израел. Мисля, че са отдадени на това да разрушат Израел, в сравнение с да намерят кротичък излаз. Истината е, че действително „ Хамас “ не е вярната политическа мощ за палестинците, с цел да стигнат до спокойно решение с Израел.

 

Палестинските политически сили са разграничени напоследък, откогато организираха избори преди съвсем 20 години в палестинските територии. Тогава се сътвори това разделяне сред „ Фатах “ и „ Хамас “. Вероятно има и други палестински сили, само че въпросът ви касае нещо друго доста значимо – че би трябвало да съществува някакъв благонадежден палестински договарящ, с който да се реализира някакъв резултат с Израел, с който да се откри решение. Повдигате доста значим въпрос, само че не мисля, че имам повсеместен отговор. Не имам вяра, че отговорът е „ Хамас “ да продължи да съставлява каквато и да е част от палестинския народ. Трябва да има други палестински водачи и мисля, че могат да бъдат открити и разпознати.

 

Мисля, че тези, които управляват Израел сега, т.е. сигурно министър-председателят, наподобява са доста скептични по отношение на каквито и да е договаряния и сходни процеси. Това е тъпо. Мисля, че би трябвало в действителност съществено да се замислят за такива договаряния с палестинците, само че очевидно към този момент това не е тяхната настройка, разяснява дипломатът.

 

Имаше миг, в който имах доста огромни очаквания, изключително по време на предходната администрация, когато Израел сполучливо реализира дипломатически връзки с няколко други арабски страни - по този начин наречените Абрахамски съглашения (б.а. Израел открива връзки с Бахрейн, Мароко, Судан и Обединените арабски емирства), и това беше доста градивно и градивно, съгласно мен.

Колкото по-голямо е възприятието за сигурност, толкоз по-малко ще се усеща под опасност за съществуването си и то от прилежащите страни. Но не знам какво ще стане с тези връзки на Израел с арабските страни, само че сигурно сегашната обстановка в Газа ще усложни и ще направи по-трудни връзките на Израел с другите страни от Близкия изток. Не е добър стадият. На кръстопът сме. И естествено хората поглеждат към Съединените щати, а нашата политика е доста непрекъсната от 75 години към поддръжката за Израел, сподели още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР