Има дипломатическо напрежение между България и Турция, но то не

...
Има дипломатическо напрежение между България и Турция, но то не
Коментари Харесай

Захариева: Да се използва религията за политически цели е крайно опасно

Има дипломатическо напрежение сред България и Турция, само че то не е провокирано от нас. Това съобщи в предаването „ Тази събота” външният министър Екатерина Захариева.

По думите й освен Турция, само че и други страни стартират да употребяват религията като част от политиката. Според нея това е доста рисково за целия свят и явно никой не си дава сметка.
Турция отхвърли да се извини за изказването на Мевлют Чавушоглу (ВИДЕО) Бойко Борисов напусна срещата с вицепрезидента Фуат Октай след 5-часови договаряния
„ Да се употребява религията за политически цели е извънредно рисково. Това е персонален избор на човек. Нека да мислим, когато говорим”, прикани Захариева.

Външният ни министър е на мнение, че е последна мярка да се късат дипломатическите връзки с Турция, тъй като тя е един от най-големите ни стопански сътрудници.
Остри реакции: София с дипломатически демарш против Анкара (ОБЗОР) Патриотите желаеха чуване на Екатерина Захариева в Народното събрание, а социалистите приканиха основният прокурор да стартира следствие и президентът да наложи несъгласие върху закона.
Захариева съобщи, че най-лесното е Турция да се извини за изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че страната му е повлияла на поправките в Закона за вероизповеданията поради обстоятелството, че ние ще продължим да бъдем съседи, даже и откакто изборите им минат.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Очевидно е, че не го вършат за първи път и към този момент става редовно. Много е елементарно и ние да втвърдим тона, само че не го вършим. Изборите ще минат, само че по-късно още веднъж ще сме съседи и ще желаеме да имаме положителни отношения”, разяснява Екатерина Захариева.
Захариева за изявлението на Чавушоглу: Това е извънредно недопустимо Дипломатическото напрежение сред България и Турция породи поради Закона за вероизповеданията
Тя напомни, че предходната година, още веднъж преди избори, имаше изявление на президента Реджеп Ердоган, след което се наложи България да реагира остро.

„ Тази година още веднъж има погрешно, недопустимо и несъотвестващо на добросъседските връзки изявление. Отново на избирателен протест в регион, където има изселници от България. Очевидно, с цел да се стимулират мюсюлманските гласоподаватели, които са по-религиозни”, на мнение е министър Захариева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР