Има детайли и подробности, които всяка жена, която е родила,

...
Има детайли и подробности, които всяка жена, която е родила,
Коментари Харесай

Деликатните теми след раждането, които не се обсъждат публично

Има елементи и детайлности, които всяка жена, която е родила, не споделя даже с приятелки. Ето кои са деликатните тематики, за които тя не приказва.
Обобщават ги експерти от Parents.ru.

" Страх ме е да отида до тоалетната "

Само раждала жена ще разбере какво е да идеш на тоалетна след раждането. Струва ѝ се, че шевовете (ако има такива) ще се разтворят, че всичките ѝ вътрешни органи просто ще изпаднат.
„ Преди да родя, имах боязън, че в случай че отида до тоалетната и ще родя там. Че ще объркам напъна и ще се случи непоправимото. След раждането за мен беше героизъм да ида даже по дребна потребност, да не приказваме за друго. Не можех да си показва, че още веднъж ще се наложи да се напъна “.

" Ако кихна, ще се напикая "

Случва се, тъй като тазовите мускули, които, управляват пикочния мехур, са отслабнали. Майките съвсем постоянно страдат от този внимателен проблем след естествено раждане, изключително в случай че са родили по-едро бебе или близнаци.
Случва се от време на време тя въобще не изпитва предпочитание за уриниране. Това е рисково и постанова консултация с гинеколог.
Мускулите се връщат към естественото си положение след няколко седмици. Упражненията на Кегел ще оказват помощ и ще ускорят възобновяване.

„ Кърмата тече непрекъснато и мокри блузата ми “

Трябва да нося подплънки за гърдите. Звучи даже като тормоз – неконтролирана лактация. Добре, сутиени би трябвало да се купуват с 1-2 размера по-големи. Но по какъв начин да се примирите с обстоятелството, че 2 огромни мокри петна все пак избиват на блузата? И не по график. Щом помисля за бебето и кърмата руква.

" Седмица откакто ме изписаха, отидох да взема акта за раждане на сина си. Чакането се проточи и след 40 минути и на блузата ми се появи първо едно, а по-късно и второ леке. Една от майките на опашката безшумно ме извика настрани и ми даде подплънки за гърдите. Преди това даже не знаех за съществуването им. "  

" Косата ми пада, само че ми пораства брада "

Дължи се на хормоналните промени. През цялата бременност сте се радвала на лъскава и буйна коса. След това, след раждането се чудите каква прическа да си извършите, с цел да прикриете плешивите петна. Пинсетите въпреки това се трансформират в най-хубавия ви другар – от сутринта скубете косъмчетата, поникнали там, където не би трябвало.
„ Загубата на коса беше моят персонален призрачен сън. Месец след раждането за първи път в живота си направих къса прическа - беше отвратително да виждам как  цели шепи коса отиват канала под душа. И най-неудобният миг настана, когато каналът се запуши. Майсторът извади голямо мръсно кълбо косми. Ужас! "

„ Не желая секс. И, наподобява, в никакъв случай повече няма да желая "

Как можеш въобще да искаш секс, в случай че нещо от 3,5 кг е излязло от теб. 
Родовият канал е сензитивен, от време на време раздран. Първите няколко седмици изтича лохия. След това всичко прекалено изсъхва. Сексът, е мъчителен и неприветлив.
„ След първото раждане изчаках. Пробвах след 12 седмици. Боли, ужасно, неприятно, неловко. Още шест месеца опитвах да откажа брачна половинка си от интимности. Едва не стигнахме до бракоразвод.

" Събуждам се в локва пот "

Има няколко аргументи за това. Първо, тялото стартира интензивно да отделя течността, която е натрупала след раждането (помните ли отоците?)
Второ, хипофизната жлеза интензивно създава окситоцин и пролактин, т.е. хормоналната система е претрупана. Освен това бъбреците в този момент работят малко по-различно – толкоз за нощното изпотяване.
„ Изпотяването беше моят призрачен сън. Стори ми се, че непрекъснато воня: подушвах подмишниците си на всеки 15 минути, къпех се 4-5 пъти дневно, перях облеклата си всеки ден и сменях спалното долни дрехи. Помолих даже мъжа си да спи в друга стая, тъй като се будех цяла мокра и неприятна сама за себе си. Всичко се възстановява след няколко месеца, само че неврозата остана дълго по-късно. "

„ Вече не съм бременна "

Срещате ваша позната и тя възкликва: " Е, по кое време ще раждаш? "
Става неловко да признаеш, че си станала майка пред седмици. Коремът в действителност се е взе по този начин огромен и не се е прибрал. Това е потрес за всяка млада майка. В първите дни след раждането, коремът ѝ може да наподобява като в 6-7-ия месец. Постепенно матката ще се свие до естествения си размер и талията ще се оформи. Но в случай че мускулите на коремната преса се разделят и лекарите диагностицират диастаза, ще би трябвало да се трудите доста интензивно, с цел да върнете фигурата си към естественото.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР