Има данни за спрени български граждани на границата с република

...
Има данни за спрени български граждани на границата с република
Коментари Харесай

Спират българи на границата с РСМ

Има данни за спрени български жители на границата с република Северна Македония, само че за момента не са доста, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. Автомобили с българи, искащи да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, са били спрени на Граничен контролно-пропусквателен пункт Деве Баир.

" За нас са значими две неща - освен дали ще бъдат спрени, само че и по какъв начин ще бъдат обработени техните документи. Ако има воля и предпочитание фактически да се извърши това, което беше заявено, значи те ще бъдат бързо обработени и ще бъде подсигурена тяхната сигурност, ще се срещнем с тях и ще отдадем респект дружно. Ако се действа тъй че инспекциите протичат часове, значи декларациите няма да дават отговор на истината ", посочи министърът, който към този момент е в Скопие. 

Пратеници на българска осведомителна организация са били спрени на македонската граница, тъй като нямали позволение от македонското Министерство на външните работи. Било им е препоръчано да оставят техниката си на границата и да влязат като туристи.

Органите на реда в Скопие блокираха улиците към църквата " Свети Спас " в очакване на 150 българи, които отиват в македонската столица за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

Полицията към този момент затвори за придвижване околните улици. От тази заран изцяло затворени са улиците към скопското Кале - " Самойлова " и " Лазар Личеноски ". Няколко контролни пункта започнаха да работят в региона, над самата черква прелита хеликоптер. Целта е, както съобщи през вчерашния ден министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, да се обезпечи спокойно и почтено празнуване. Той е безапелационен, че " на никого няма да бъде разрешено да наскърбява Северна Македония и македонския народ ". 100 македонци, които желаеха да застанат на нощна стража пред гроба на Гоце Делчев, бяха спрени нощес от полицейски патрули. Ултраси на " Вардар " -Скопие се чакат в региона.

Заради драконовските ограничения за сигурност македонските публицисти нямат право да влизат вътре в храма " Св. Спас ", като в това време нямат право да излизат извън църквата в охраняемата зона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР