Има части от историята, които понякога са трудни за вярване,

...
Има части от историята, които понякога са трудни за вярване,
Коментари Харесай

Мотоциклетистът, който спаси 1200 живота

Има елементи от историята, които от време на време са сложни за поверие, също както има и хиляди истории за положителното и злото в човешката същина. Но надали има по-показателен откъслек от време в този смисъл от Втората международна война и Холокоста.

По време на ужаса на войната, някои хора съумяват да превъзмогнат всичките си страхове и да показват темперамент и полезности. Дори в редиците на нацистите е имало такива хора.

Точно един подобен човек е избавил повече от хиляда души във време, в което човешкият живот за мнозина не е значел нищо.

Със сигурност огромна част от нас са чували неговото име, посредством и на един филм от 90-те години на предишния век - " Списъкът на Шиндлер ".

Но какъв брой от нас знаят какво е правил прототипът на основния воин - Оскар Шиндлер - преди войната? Той е бил мотоциклетен играч и това е неговата къса история.

 Снимка 368821

Действията на Оскар Шиндлер по времето на режима на Третия Райх му печелят признанието на целия свят, а историята му се трансформира в основа за един от най-известните филми на Стивън Спилбърг.

Продукцията споделя историята на Шиндлер, който е бил притежател на немски цех за амуниции, както и на полска фабрика за емайлирани произведения по време на войната. Връзките му с немски офицер и разузнавач му оказват помощ да откри пазар за своите емайлирани съдове, доставяйки огромни колета за потребностите на немската войска. Но му разрешават и да защищити над хиляда еврейски служащи от това да бъдат депортирани от Гестапо.

 Снимка 368820

Ранният си живот обаче Оскар Шиндлер прекарва по различен, по- " спокоен " метод. Той мечтаел да бъде мотоциклетен играч.

Авторът и мотоциклетен историк доктор Ъруин Трагач, който бил непосредствен другар на Шиндлер, написал публикация за пристрастеността му към мотоциклетите, заявявайки, че по това време целият му интерес бил съсредоточен точно към двуколесните транспортни средства.

На 17-годишна възраст Шиндлер купил своя пръв мотоциклет - Galloni с 500-кубиков мотор и единствено един цилиндър. Проблемът бил, че машината не била задоволително бърза и несъмнено не била подобаваща за потребление в надпревари, каквито упоритости имал Шиндлер.

През 1928 година той разменил своето Galloni за лъскаво ново Moto Guzzi SS с 250-кубиков мотор.

Липсата на опит не го спряла да вземе присъединяване в първото си съревнование - това сред Бърно и Собешице. Шиндлер приключил незасегнат на третата позиция, след което се изправил против състезатели от цяла Европа във второто си съревнование, този път пистово, още веднъж в Чехия.

В част от конкуренцията той се движил на петата позиция, само че след това композиция от умения и шанс го извели на втората позиция.

За страдание, това било последното съревнование на Оскар Шиндлер, който се отказал от мотоциклетния спорт, поради липса на финанси.

 Снимка 368819

Днес той се помни най-много с делата си по време на войната, когато съумява да избави 1200 живота. Мотоциклетните му триумфи, напълно естествено, остават на назад във времето. Но дано признаем - цялата тази история на две колела способства за характера и облика на Оскар Шиндлер, подобен какъвто го помним и от кино лентата на Спилбърг.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР