Има аналогия с разкола в БПЦ пред 20 г.Един от

...
Има аналогия с разкола в БПЦ пред 20 г.Един от
Коментари Харесай

Църквата и нечестивците

Има прилика с разкола в БПЦ пред 20 година


Един от архиереите на каноничната Църква в Украйна дава отговор по този начин на поканата на патриарх Вартоломей за присъединяване в „ обединителния събор “ за основаване на автокефална Украинска плавославна черква: „ Твърдо съм уверен и изповядвам, че оставам правилен на едната Православна черква, а моето наличие на този събор опонира на първия Давидов псалом, който гласи: „ Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи, а в закона на Господа е волята му, и върху Неговия закон той размишлява през деня и нощем! “. “

Този събор е призован в несъгласие с каноничния ред и в него вземат участие лица, които са отвън Църквата. Този събор няма да изцели разделянето измежду вярващия народ в Украйна, а ще го задълбочи. Със случилото се там може в огромна степен да се направи прилика с разкола в БПЦ преди 20 години. Както разколът бе инспириран и подкрепян от тогавашната държавна власт, същото се случва и в Украйна. При нас разколът бе преодолян, с помощта на Всеправославния събор от 1998 година, призован по самодейност на БПЦ в София. На него Вселенският патриарх сложи въпроса за оставката на патриарх Максим, само че тогавашните наши прародители – архиереи с нравствен опит и героизъм – му се опълчват и споделят: ние ви повикахме тук да изцелите разкола, а не да го задълбочавате. И у нас разколниците се пробваха да ограбят идентичността на Църквата, да разграбят светини, да си присвоят имущество, което не им се поставя, и което е най-печалното – по този метод разрушаваха нравствения си образ и убиваха вярата у хората. Същото се случва и в Украйна.

През 1992 година някогашният Киевски митрополит Филарет е лишен от ранг поради изпадането му в ерес и заради потвърдени нравствени провинения в персонален проект, а по-късно и отстранен от Църквата. Така че неговото низвержение е наложено безусловно основателно заради редица канонични нарушавания. И в решението си от 11 октомври т.г., в цялостно несъгласие със свещените догми, Константинополската патриаршия възвърне в ранг този човек.

(из изявление пред „ Гласове ”)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР