Има активизиране на желанието на хората да участват в европейските

...
Има активизиране на желанието на хората да участват в европейските
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": Дистанцията между ГЕРБ и БСП е 4.5%

Има активизиране на желанието на хората да вземат участие в европейските избори, чака се към 35-36% изборна интензивност. Така се резервира наклонността за по-ниска изборна интензивност на евроизбори, спрямо националните, изясни социологът Геновева Петрова от " Алфа Рисърч ". Според нея може да се чака малко над 2.1 милиона души да гласоподават в неделя.

В рамките на предизборната акция ГЕРБ съумя да си възвърне преднината пред Българска социалистическа партия, заяви в предаването " Тази заран " социологът Геновева Петрова от " Алфа Рисърч ". Това се дължи на активизирането на ГЕРБ в акцията, изясни тя.

" Те заложиха на акция на триумфите, която акцентира техните достижения. Те имат и доста мощна анти Българска социалистическа партия готовност ", изясни още Геновева Петрова. Дистанцията сред двете партии е от 4.5%, сочат резултатите на " Алфа Рисърч ".

Снимка: btvnovinite.bg

Относителната тежест на " Българска социалистическа партия за България " понижава в границите на акцията, означи още Петрова. По думите й има няколко вероятни аргументи за това развиване на нещата и за динамичността в позициите на двете водещи партии.

" Първата от тях е, че Българска социалистическа партия не съумя в хода на акцията да развие и наложи друга тематика, с изключение на тази за предварителните избори. Това съгласно социолозите не е задоволително да активизира спомагателна поддръжка за социалистите.

Втора значима причина е, че лицата на които Българска социалистическа партия избра да заложи, не съумяха да се трансфорат в рейтингови политици, които да преборят главния конкурент от ГЕРБ. Третата причина е, че при изследването използвахме действителна бюлетина – с действителните имена и номера на политиците и партиите, при което забелязахме забавен миг. Българска социалистическа партия търпи нещо като софтуерна загуба от няколко %, която се ориентира към " Коалиция за България " на Румен Петков ", изясни социологът.
" Маркет Линкс ": Четири партии ще изпратят представители в европарламента Оценката за работата на българските евродепутати е ниска, тя е малко над междинен 3
Движение за права и свободи съгласно изследването на " Алфа Рисърч " е на трето място с 13.9%. Подкрепата от 6% от хората решили да гласоподават дават доста съществени шансове на Вътрешна македонска революционна организация и лидера на листата Ангел Джамбазки да завоюват място в новия европарламент.

Интересното е, че главната конкуренция на Вътрешна македонска революционна организация не идва от сътрудниците в Обединени патриоти, а от „ Воля”, която също с помощта на масираната медийна акция, която осъществя, съумява да притегли може би към половината от някогашните си гласоподаватели, само че и основна част от някогашните симпатизанти на Обединени патриоти, сподели още Геновева Петрова.

Другата партия, която има шансове да завоюва място в бъдещия европарламент е „ Демократична България” с 4.2%.

Снимка: btvnovinite.bg

Според социолога настройките на гласоподавателите се дефинират от свадите в страната през последните месеци и цялостното отчаяние на хората от политиката, както и по-ниския интерес към европейските тематики, които покачват тежестта на последните дни от акцията.

58% от тези които са решили да гласоподават, декларират, че ще пуснат своя избор за партията, на която симпатизират.

15% от хората които ще отидат да гласоподават в неделя са създали своя избор през последния месец. Това са младите гласоподаватели, поданици на огромните градове, те са по-скоро гласоподаватели на отвън парламентарната десница и национално-популистки обединения, сочат данните на " Алфа Рисърч ".

Изследването на " Алфа Рисърч " е извършено в интервала 19 – 22 май 2019 година, и е осъществено със лични средства. То е направено измежду 1016 пълнолетни жители, от цялата страна, посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР