Има 4 основни причини, заради които човек да има един

...
Има 4 основни причини, заради които човек да има един
Коментари Харесай

Режим на хранене при един бъбрек

Има 4 съществени аргументи, поради които човек да има един бъбрек, вместо два. На първо място, това може да е вродено положение, което се назовава ренална агенезия. При друго положение – бъбречна дисплазия – човек се ражда с два бъбрека, само че единствено единият от тях действа. Повечето хора с такава вродена особеност водят естествен и пълностоен живот.

Втората причина – пациентът с един орган е претърпял интервенция, изискваща премахването му. Причините за това са доста – рак, контузия, проблеми с единия бъбрек.

Третата причина – човек е дарил бъбрека си на различен, нуждаещ се от трансплантация.

Последната - пациент с бъбречно заболяване е изгубил и двата си бъбрека, а по-късно е получил нов с помощта на присаждане.

Важно е да знаете, че множеството хора с един бъбрек, без значение дали той е трансплантиран, отхвърлен или положението е вродено, водят пълностоен метод на живот, а продължителността му нормално не понижава. Важно е да посещавате профилактични прегледи най-малко един път в годината за предварителна защита.

Някои аспекти от метода на живот могат да се повлияят от повода, заради която втори бъбрек липсва. Един от тях – диетата. Невинаги се постанова спазването на специфичен режим на хранене.

В множеството случаи за живот с един бъбрек е задоволително да спазвате здравословна диета. Това е значимо, тъй като посредством храна и придвижване може да предотвратите две от главните аргументи за бъбречни болести – хипертония и диабет, което значи да запазите бъбрека си здрав.

 Режим на хранене при един бъбрек

Този хранителен проект включва доста плодове и зеленчуци, понижен банкет на сол, по-малко въглехидрати. Важно е да приемате и протеини, само че не трябва да следвате диета, която е доста богата на белтъчини. Придържайте се към дневните правила и не прекалявайте с тях, тъй като несъразмерната консумация може да е нездравословна за здравето на този орган.

В случай че сте изгубили един от бъбреците си поради заболяване, би трябвало да деянията особена стриктност към метода си на хранене. Това значи да ограничите солта, която визира непосредствено бъбреците, карайки тялото ни да задържа вода, само че покачва и кръвното налягане, което постоянно е причина за увреждането. Важно е да знаете, че сол посредством храната получавате освен с тази, която употребявате за усет. Много купени артикули съдържат скрити количества сол, освен това в изключително огромно количество.

Научете се да четете етикетите, а задачата е да приемате по-малко от 2 г сол на ден. Можете да се опитате да овкусявате ястията си с разнообразни подправки или билки. Бъдете деликатни със сосовете.

При някои хора се постанова ограничението на приема на калций. Това значи по-малко млечни артикули и месо. И още – в случай че приемате мултивитамини, деликатно проследете количествата на този минерал в тях.

 Ако имате един бъбрек, спрете солта

Трябва да сте деликатни и с храните, които съдържат калий. При хронични болести на бъбреците тялото ни не може да филтрира непотребните количества, което може да докара до сърдечни проблеми. Ако лекарят ви ви е предложил да внимавате с равнищата на калий, то би трябвало да знаете, че богати на калий храни са авокадото, картофите, бананите и пъпешите.

Вместо това наблегнете на ябълки, горски плодове, ягоди, сини сливи, ананас, зеле, карфиол и други В взаимозависимост от бъбречното заболяване, от което страдате, лекарят ви може да ви предложи да ограничите и белтъчините в менюто си. Това би означавало да намалите приема на месо, риба, яйца и млечни артикули за сметка на мудни въглехидрати - пълнозърнест самун и други

Особено значимо е да избягвате всевъзможни храни в пакетче. Те са нездравословни и при липса на здравословни проблеми и сами по себе си могат да провокират такива. Те са извънредно богати на бързи въглехидрати, нездравословни мазнини, сол и големи количества захар.

Важно е всяка смяна в режима ви на хранене да бъде съветвана с лекуващия ви доктор. При режим на хранене при един бъбрек предприемайте фрапантни диети и се стремете към главните правила на здравословното хранене.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР