> ИлюстрацияПреди две години ВМС загубиха един от своите хеликоптери

...
> ИлюстрацияПреди две години ВМС загубиха един от своите хеликоптери
Коментари Харесай

До месец авиобазата във Варна ще разполага с още един хеликоптер

 > Илюстрация
Преди две години Военноморски сили изгубиха един от своите хеликоптери " Пантер " по време на обучение в Черно море, като тогава почина водачът.

" В случая сме купили допустимо най-хубавия хеликоптер в света, най-хубавия хеликоптер. И тъй като застраховките не важат за военната техника, единствено се застрахова живота, сме изгубили 50 млн. през вчерашния ден, с изключение на скъпия човешки живот на един прелестен авиатор. Но и 50 милиона, колкото коледните надбавки на пенсионерите ", разяснява тогава министър председателят Бойко Борисов.

Машината, която в този момент ще пристигна в база " Чайка ", е модел " Дофин " на " Еърбъс Хеликоптерс ". От обява във в. " Българска войска " излиза наяве, че вертолетът се дава на нашата страна в границите на уреждането на арбитражно дело с авиопроизводителя, който по контракт от 2005 година достави и машините " Кугър " и " Пантер ".

Подп. Спасов уточни пред публицисти, че новата машина ще е характерности, сходни на " Пантер " (двата модела са от едно " семейство ", като истинският дизайн датира от 70-те години - б.р.), само че евентуално ще има разлики в оборудването.

Инцидентът с " Пантер " и различен, при който падна боен Ми-17 и починаха двама водачи, повдигнаха въпроса за подготовката на екипажите и опциите летците да поддържат форма с наличната сега годна за полети техника и консумативите за нея.

През тази година водачите от авиобазата имат по към 500 летателни часа, акцентира командирът на база " Чайка ". Според него съставът е висококвалифициран и покрива всички нужни стандарти.

Вертолетите от базата нямат проблем да кацат и на оборудван кораб, добави Спасов. Той изрази страдание, че водачите нямат такава подготовка, защото няма български транспортен съд, който да разрешава такива маневри.

Според него нещата ще се трансформират, когато бъдат издигнати новите многофункционални съдове на флота. Проектът, който дружно с новите изтребители и бронираните машини на пехотата, е измежду предпочитаните за Министерството на защитата, е придружен от доста проблеми.

След последните разисквания на процедурата в парламентарна комисия стана ясно, че евентуално няма да се подписа контракт за плавателните съдове в границите на годината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР